Una exposició virtual de bolets encapçala el cap de setmana més tardorenc

El Mercat de Pagesia i Tardor i les Jornades Gastronòmiques completen el programa

El cap de setmana més tardorenc de Mataró presenta diverses novetats enguany, entre les quals destaca la primera edició de l’exposició virtual de bolets que organitza el Museu de Mataró. Una mostra que vindrà de la mà, evidentment, de la tradicional exposició realitzada amb els bolets recollits al matí. D’altra banda, el Mercat de Pagesia i Tardor d’aquest proper cap de setmana i les Jornades Gastronòmiques del Bolet completaran el programa d’activitats.

 

El cap de setmana s’iniciarà amb la típica sortida per anar a buscar bolets. Una excursió que és l’excusa de la posterior exposició de bolets tradicional del Museu de Mataró. La secció de Ciències Naturals de l’entitat, però, ha volgut anar més enllà enguany. Per aquest motiu, des del Museu de Mataró s’ha organitzat una nova proposta: una altra mostra de bolets, però aquesta virtual. En família

El mateix Museu de Mataró ha preparat també diverses activitats paral·leles a les mostres: diversos tallers, entre ells un de familiar i visites per a les escoles. A través d’aquestes iniciatives, es pretén que els nens coneguin els diferents bolets mitjançant la companyia Manguilongui i les activitats ‘Els bolets, descoberta’, ‘Els bolets: formes i colors” i “Bolets: com són?’.Mercat

Una altra de les propostes engrescadores d’aquest proper cap de setmana és el Mercat de Pagesia i Tardor. Així, la Plaça de l’Ajuntament acollirà uns 40 expositors entre els dies 10 i 11 de novembre.

Uns mercaders que ja assistien a la Fira Mercat de Tardor que fins ara organitzava l’IMPEM i que ara s’ha reconvertit en aquesta nova proposta, en mans de ‘Mercats d’Abans’. La trobada, de caire tradicional, acollirà principalment parades de venda d’alimentació i artesania. Gastronomia

Si bé al Museu de Mataró es poden visualitzar els bolets en una exposició i la Plaça de l’Ajuntament acull una fira amb productes de temporada, el programa es completa amb les Jornades Gastronòmiques del Bolet, que s’allarguen durant tot el mes de novembre. Igual que succeeix per l’època del pèsol, diversos restaurants de la ciutat, vuit concretament, seran partícips d’aquesta iniciativa. El bolet serà l’ingredient estrella dels establiments, que tindran a la disposició dels clients menús degustació o plats específics amb bolets de temporada.

Tot plegat ajudarà per fer d’aquest cap de setmana el més boletaire del calendari on els amants d’aquests fruits podran aprendre, comprar i tastar. Una oportunitat.

Massa pluges i amb massa fredLa temporada boletaire va començar fa setmanes amb molt pessimisme per la sequera i ara es troba en un punt indecís en què ha plogut afavorint la proliferació de bolets però ho ha fet tard i quan les temperatures ja havien baixat, fet que dificulta o empitjora el creixement dels bolets que necessiten humitat però no temperatures inferiors als 10 graus, sobretot a les serralades litorals. Així, el primer episodi de precipitacions de fa 15 dies va permetre que els bolets comencessin a generar-se però ha de ser durant el recentment estrenat mes de novembre que se sàpiga si la temporada es pot salvar o no. En aquest sentit els bolets podrien començar a sortir gràcies a les pluges de les dues darreres setmanes però els experts micòlegs asseguren que tot i que poden fer-se prediccions, el que caracteritza els bolets és la seva poca previsibilitat. En aquest sentit, per què no pot ser encara una bona tardor de bolets?