Més ajuda en temps de crisi

Càritas Interparroquial de Mataró ajuda a més de 1.500 famílies

En qualsevol societat sempre hi ha persones en situacions desafavorides que conviuen en la precarietat i tenen necessitats econòmiques greus. La impossibilitat de fer front a les despeses habituals condueix moltes persones a les portes de Càritas, on se’ls rep amb les mans obertes i amb la intenció d’ajudar-los en tot el possible. La crisi econòmica ha agreujat encara més aquesta situació. Les persones necessitades són més i l’entitat  treballa amb més fervor que mai per donar l’abast.  

 

Càritas Interparroquial de Mataró (CIM) va néixer ara fa 40 anys. A diferència de les “altres Càritas” que depenen de la diòcesi de Barcelona, l’organització mataronina, res a veure, comprèn les set parròquies de la ciutat. Des de les seus distribuïdes en diferents barris, CIM reparteix ajuda a les persones amb necessitats diverses. “La seva creació va ser en motiu de la immigració del sud d’Espanya”, puntualitza Antoni Vilà, director de l’organització des de novembre del 2008. Molts nouvinguts arribaven a la capital maresmenca cercant treball però tenien carències importants en el seu nivell de vida. Principalment se’ls repartia menjar, roba i calçat.

No obstant, les necessitats actuals no són com les d’abans. “Ara la immigració és diferent i tenen altres problemes, més aviat de papers o de capacitat per moure’s per aquí”, explica el director de CIM. Malgrat els canvis, la situació precària en què viuen moltes persones avui dia segueix sent el principal motiu pel què lluita Càritas Interparroquial.Així, els serveis que ofereix l’entitat giren entorn de diferents camps: servei d’acollida amb atenció directa, programes de toxicomania i SIDA, assessoria jurídica, servei d’atenció psicològica, tallers de formació per a dones, programes de la Renda Mínima d’Inserció, bancs d’aliments i roba, formació de voluntaris, programes de sensibilització, atenció a la immigració, colònies per a nens o la residència Torre Llauder per a gent gran, entre altres.Davant la crisi, CàritasMalauradament, la crisi econòmica que afecta la societat pràcticament a nivell mundial també ha fet estralls a Mataró. Càritas ha notat un increment substancial de les demandes per part de gent necessitada. “Hi havia molta gent que havia pogut superar la situació i ja no venia per aquí però ara molts han tornat”, lamenta Vilà. La pèrdua de llocs de treball retalla dràsticament els ingressos dels que havien pogut tirar endavant i la necessitat els condueix, de nou, a Càritas. “Fins i tot persones autòctones que mai haguessin pensat que haurien de venir a demanar, s’empassen la vergonya i vénen perquè no arriben a les necessitats bàsiques”, afirma el director de l’organització de caritat.Antoni Vilà té clares quines són les causes que han provocat la crisi que tant afecta a milers de persones. “Tots en som una mica culpables perquè ens hem deixat arrossegar per aquesta gran alegria consumista dels últims anys”, opina. Assegura que ens hem deixat portar sense previsió. “Els que ho havien de veure, els que estan més amunt en càrrecs de responsabilitat, al Govern, tampoc van preveure les conseqüències de tanta eufòria”, diu. Fins ara, molta gent amb dificultats econòmiques “anava fent”, segons Vilà. Tenien feina en la construcció o en el sector serveis. “Però tot això ha anat a menys i les famílies miren de restringir tot el què poden, com ara les senyores de fer feina”, exposa el responsable de l’entitat.  

Ara bé, el més preocupant de la situació de crisi és que afecta a aquelles persones que ja tenien carències de recursos en èpoques de bonança econòmica. “Sap molt greu perquè ho passen pitjor els que més malament ja estaven habitualment”, considera Antoni Vilà.  Per fortuna, la crisi no tira enrere tota la gent que treballa a Càritas Interparroquial de Mataró per intentar millorar la situació dels més desafavorits. Davant les dificultats CIM lluita per ajudar les persones amb necessitats. La recerca de finançamentCIM és una entitat independent de Càritas diocesana de Barcelona. Això no només aporta llibertat d’actuació, sinó que implica nodrir-se autònomament de recursos econòmics. Els diners que arriben a l’organització són, principalment, les donacions solidàries de persones i entitats. D’una banda Càritas Interparroquial accepta donacions esporàdiques i concretes. No obstant, els ingressos regulars els obtenen mitjançant les aportacions dels socis. “Per a nosaltres és principal aconseguir socis, cadascú dins les seves possibilitats,  perquè així sabem en concret amb què comptem cada mes”, afirma Antoni Vilà. CIM compta en l’actualitat amb les aportacions d’uns 300 socis, aproximadament. La crisi no ha minvat la solidaritat dels mataronins i les mataronines.

Per captar l’atenció de nous socis o donants espontanis, Càritas impulsa sovint campanyes i activitats centrades en algun tema concret. Sense anar més lluny, el passat 3 de gener l’entitat va organitzar un concert gratuït a la Parròquia de Sant Josep amb la soprano Rosa Maria Campasol i Alfons Miró al piano.

Una de les campanyes que s’està portant a terme és la de recollida de monedes antigues. “Informes del banc d’Espanya demostren que molts milions de pessetes no es van canviar quan va aparèixer l’euro”, afirma Antoni Vilà. Càritas Interparroquial de Mataró es proposa aprofitar totes aquestes monedes, ja que l’entitat bancària espanyola tanca el termini de canvi de moneda l’any 2010. Tothom que ho desitgi pot deixar bitllets o monedes de les antigues pessetes a la seu de Càritas, a qualsevol de les set parròquies de CIM, en associacions de veïns, escoles o establiments voluntaris. “Hem fet moltes guixetes on es poden deixar les pessetes i la campanya ha tingut molt èxit”, afirma el responsable de l’entitat. Càritas farà el canvi de moneda per poder aprofitar-les com a euros. Aquelles que no es puguin canviar es destinaran a altres finalitats. “Algunes monedes ja no tenen validesa, però les guardem per fer col·leccions”, explica Vilà.De tota manera, no cal oblidar que les necessitats no són puntuals, i que després d’una campanya puntual els problemes no desapareixen. “Fem campanyes concretes d’ajuda i la gent s’aboca molt, però el dia a dia és el més difícil”, reconeix el director de CIM.

El valor del voluntariatHi ha, però, un altre element que és igual o més important que els diners, en el dia a dia de Càritas Interparroquial: els voluntaris. “Som una de les entitats que tenim més sort en aquest aspecte, tenim entre 175 i 200 voluntaris”, afirma Carme Bustos, la coordinadora dels treballadors socials de CIM. Fa 16 anys que forma part de l’entitat solidària i aprecia la importància de les persones que dediquen el seu temps a ajudar des de Càritas. “Són voluntaris i tenen constància perquè tenen la idea de voler-ho ser”, diu Bustos. Opina que el voluntariat ha de ser una decisió personal, una opció que es tria. “Els treballadors socials estem al servei del voluntari, nosaltres posem forma a les idees que puguin tenir, una forma més pràctica, més professional”, explica la cap de les treballadores socials, que són les que normalment atenen les persones  que arriben a Càritas.

Carme Bustos i les seves companyes han de donar resposta a les demandes que arriben, tot i que no hi ha prou recursos per a tothom. “Sempre s’ha de donar una resposta i encara que sigui negativa l’hem de donar en clau positiva”, explica. D’aquesta manera, si l’ajut no està a l’abast de Càritas s’intenta orientar la persona necessitada perquè sàpiga quines opcions té o quins són els llocs on pot adreçar-se.Superar les limitacionsEls membres de Càritas Interparroquial de Mataró són conscients que, a causa del volum de demandes, és impossible arribar a tothom. “La gent és solidària però tots vivim una situació en què ens hem d’ajustar una mica més”, afirma el director de CIM. No obstant, Vilà afegeix que sempre s’ha de seguir demanant perquè mai hi ha prou recursos per ajudar i s’ha de fer un treball de conscienciació.

“A Càritas ho tenim difícil per ajudar i existim gràcies als voluntaris i les aportacions que fa la gent, són la manera de poder arribar a quanta més gent millor”, anuncia el director de l’entitat solidària.

Càritas Interparroquial

A Mataró hi ha una seu de Càritas Diocesana, situada al Centre Sant Pau, que depèn de Barcelona. No obstant, Càritas Interparroquial de Mataró (CIM) és una entitat diferent. Té els seus propis òrgans de govern i s’encarrega dels seus propis recursos. La conformen les set parròquies de la ciutat: Santa Maria, Sant Josep, Sant Simó, Sant Pau, Mare de Déu de Montserrat, Maria Auxiliadora, Sagrada Família i Mare de Déu de l’Esperança.

Increment de la demanda

La crisi econòmica està afectant a molts sectors de la societat. Caritas Interparroquial de Mataró també nota els seus efectes a través de les visites que reben. Les dades parlen per si soles. L’any 2007, CIM va atendre 994 demandes. D’aquestes, 343 tenien algun tipus de renda, encara que molt baixa, mentre que més de 257 famílies no tenien cap mena d’ingrés. Un any després, el 30 de setembre de 2008 el nombre de demandes ja ascendia a 940. “I hem de tenir en compte que els últims mesos han anat en augment”, afirma el director de CIM, Antoni Vilà. Només els mesos d’octubre i novembre Càritas ha tingut 490 entrevistes.

Llista d’espera

Ara per ara Càritas té una demanda de dos mesos per poder fer una entrevista. “Hi ha llista d’espera per poder atendre casos concrets que no tenen urgència”, explica Vilà. Ara bé, aquells casos urgents en els què hi ha una necessitat d’aliment o vestit s’actua amb immediatesa. “El 2007, només Càritas de les set parròquies vam repartir 92 tones d’aliment de la comunitat europea a 1.500 famílies”, diu el director de l’entitat. 

Com adreçar-s’hi

Tota persona que desitgi fer una aportació o fer-se soci de Càritas Interparroquial de Mataró pot adreçar-se a la seu de l’entitat situada al carrer de l’Esplanada número 72 o bé a qualsevol de les set parròquies. Així mateix poden contactar amb l’organització a través del telèfon 937 908 002 o bé enviant un correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Tot tipus d’ajuda serà ben rebuda.