El traçat de la Línia Orbital preveu 14 quilòmetres més de via i 18 noves estacions

Es crearà així una estructura ferroviària en xarxa que unirà les municipis de la segona corona metropolitana de Mataró a Vilanova

La nova Línia Orbital Ferroviària ja disposa d'un traçat fixat pel Govern i s'obre el període per fer les reserves de sòl, amb la intenció de deixar el projecte a exposició pública el 2on trimestre del 2008. Així, aquest traçat incorpora 18 noves estacions, 10 més que les del document inicial, i fa modificacions en el traçat que incrementen en 14 els km de nova via ferroviària previstos. Igualment, projecta una nova variant soterrada per l'interior de Vilanova, que s'afegeix a la ja proposada a Mataró. La nova Línia Orbital Ferroviària és previst que tingui un cost de 4.000 milions d’euros. La nova línia representa una aposta pel ferrocarril de rodalies, que ha de millorar l'accessibilitat interna de l'àrea metropolitana i trencar la radialitat de l'actual xarxa a l'entorn de Barcelona.

La línia Orbital Ferroviària unirà Vilanova i Mataró en un recorregut de 119 km que passarà pels municipis de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Canyelles, Vilafranca del Penedès, la Granada, Subirats, Sant Sadurní d'Anoia, Gelida, Martorell, Abrera, Terrassa, Sabadell, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Montmeló, Parets del Vallès, Granollers, la Roca del Vallès, Argentona i Mataró.Aquest nou eix facilitarà la creació d'una autèntica estructura ferroviària en xarxa, i interconnectarà les ciutats metropolitanes de la segona corona. L'actuació comportarà la construcció de 68 quilòmetres de nova línia ferroviària, 46 dels quals seran en túnel, i es donarà servei a 31 estacions, 18 de les quals seran de nova creació. Entre els nous trams de la línia que caldrà construir es troba el que unirà Granollers amb Mataró.

El document d'objectius i propòsits incorpora 18 noves estacions, 10 més que les del document inicial, i fa modificacions en el traçat que incrementen en 14 els km de nova via ferroviària previstos. Igualment, projecta una nova variant soterrada per l'interior de Vilanova, que s'afegeix a la ja prevista a Mataró, on ja s’havia anunciat que s’ubicarien tres noves estacions que serveixin de manera completa el nucli urbà de la ciutat. També a l'est de Granollers s'ha proposat una nova estació en previsió de futurs creixements urbans. A la Roca del Vallès i a Argentona, el traçat s'ha millorat per tal de reduir-ne l'impacte ambiental i s'han situat les estacions al més a prop possible dels nuclis urbans.La proposta actual d'estacions i de traçat és susceptible de noves modificacions com a conseqüència dels treballs d'enginyeria que es continuen executant i dels processos d'informació pública i participació que s'aniran succeint, a partir d'aquest moment. La Comissió d'Urbanisme de Catalunya ha informat favorablement sobre el document d'objectius i criteris i els informes ambientals preliminars, que seran sotmesos a la consideració dels ajuntaments implicats i del Departament de Medi Ambient. Aquests documents són la base dels plans directors urbanístics que permetran realitzar les reserves de sòl necessàries per a les dues línies, que es preveu sotmetre a informació pública abans de l'estiu de l'any vinent.