Clooney contra el poder de les grans corporacions empresarials

Michael Clayton. Tony Gilroy. Estats Units. 2007

L’argument: Michael Clayton treballa en un dels bufets d’advocats més importants de Nova York, quan el seu millor amic a l’empresa, l’Arthur, comença a tenir un comportament estrany que posa en perill el prestigi del bufet. Clayton és cridat a intercedir per pal·liar la crisi i es debatrà entre la lleialtat al seu amic, que acaba de descobrir que ha estat sis anys defensant el interessos d’una empresa agroquímica que amb els seus productes ha intoxicat greument centenars de grangers, i el deure professional.

L’anècdota: Tony Gilroy (guionista de la trilogia Bourne) recupera a ‘Michael Clayton’ l’esperit del cinema dels anys 70. No és casual que el cineasta Sydney Pollack sigui productor del film i, a més, hi aparegui interpretant un personatge, el cap del bufet d’advocats.

Diagnòstic: ‘Michael Clayton’ mostra la lluita d’un invidu que, amb la seva ètica personal com a única arma, s’enfronta al poder absolut de les macrocorporacions empresarials que governen el món capitalista. El film compta amb una solidesa narrativa que fa de fàcil seguiment una trama marcada pel complot i la confidencialitat. La realització de Gilroy és d’una sobrietat que peca de distant i que ens allunya una mica de la història i alenteix el seu ritme. Cal destacar el bon treball d’interpretació de George Clooney, que dota de noblesa el seu personatge.

Efectes secundaris: Adient per als seguidors de pel·lícules com ‘La tapadera’ o ‘Erin Brokovich’.