La PACC Mataró crea un Banc d'Aliments d'emergència

La Plataforma segueix denunciant els casos de famílies sense aigua, ara enviant cartes a l'ONU i l'OMS

Banc Aliments PACC

Davant la greu crisi generada pel Coronavirus, la PACC Mataró va decidir fa poques setmanes crear un Banc d'Aliments que ha rebut el suport desinteressat de molta gent i fa dies que permet que famílies que viuen "en una situació de vulnerabilitat extrema" puguin seguir menjant. Es tracta d'un banc d'aliments creat en aquesta situació d'emergència, i en el qual hi treballen de manera desinteressada i seguint totes les mesures de seguretat necessàries.

Des de la Plataforma agraeixen profundament la solidaritat rebuda per part de la ciutadania de Mataró i també de diferents empreses o col·lectius que hi estan aportant el seu granet de sorra en forma d'aliments frescos o envasats. Aquest Banc d'Aliments de la PACC es troba a l'Ateneu Popular Pep Sivilla (Ronda Francesc Macià, 40).

Aquí teniu la crida a la solidaritat que en fan via Xarxes Socials:

Segueixen reclamant comptadors, ara amb cartes a instàncies internacionals

La PACC Mataró porta des de l'inici del confinament per la pandèmia de la COVID19 denunciant que a la ciutat hi ha desenes famílies que no disposen d'aigua corrent a casa seva. Valoren que aquesta situació com a "intolerable en plena situació d’estat d’emergència sanitària i que requereix d’estrictes mesures d’higiene". Des de la Plataforma expliquen que hi ha famílies amb malalties considerades de risc greu si contreuen la COVID19 i aquesta situació de manca de serveis bàsics representa "una amenaça per la seva salut i la seva vida".

Aixeta sense aigua

"Des de la PACC Mataró hem advertit dues vegades d’aquesta situació inhumana a l’Ajuntament de Mataró i a l’empresa Aigües de Mataró facilitant la nostra col·laboració per a que trobessin una solució urgent i extraordinària per aquestes famílies, i no ho han fet. Ans al contrari, afirmen que no s’ha activat cap pla específic per solucionar aquesta situació d’emergència sanitària col·lectiva, remetent-nos al procediment ordinari, que triga mesos en poder-se completar", denuncien.

Per tot plegat, finalment la PACC va decidir elevar les seves queixes formals amb cartes de denúncia a instàncies internacionals com són l'ONU i l'OMS, a més d'organismes com el Síndic de Greuges, la Conselleria de Salut, i la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. "Demanem la intervenció d’aquestes institucions per a forçar que s’adoptin mesures extraordinàries que resolguin aquesta situació d’emergència sanitària per aquestes famílies en la que està en risc la seva vida", diuen des de la PACC.

La resposta d'AMSA

En relació a les contractacions de comptadors socials, Aigües de Mataró va fer pública la seva resposta explicant i puntualitzant diversos aspectes dels comentats anteriorment i destacant el fet que l'empresa municipal "va ser pionera al 2012 en la posada en marxa de les primeres mesures socials per garantir el subministrament d’aigua a les famílies amb pocs recursos econòmics".

- La contractació d’altes provisionals per a famílies en situació de vulnerabilitat que estan ocupant un habitatge de titularitat bancària segueix activa en aquests dies d’estat d’alarma. Per facilitar els tràmits acceptem fins i tot vies no reglamentàries com el correu electrònic o el Whastapp.
- Del llistat que ens va fer arribar la PACC, no hi havia 24 famílies sinó 19 persones amb la seva adreça (desconeixem si a cada adreça hi viu més d’una família)
- D’aquestes 19 persones afiliades a la PACC: 8 no ens han fet arribar la sol·licitud de comptador social; 7 no compleixen amb les condicions per obtenir l’informe d’exclusió residencial; 1 la propietat no permet la contractació; 1 l’habitatge ocupat és d’un particular; i 2 falta presentar el butlletí que garanteix que la instal·lació interior està correcte per evitar causar perjudicis als veïns o a ells mateixos.
- Durant l’estat d’alarma, en general, s’ha autoritzat a contractar el servei d'aigua a 10 persones de les quals 2 ja han finalitzat el tràmit.
- En aquest enllaç hi ha més informació del que està fent AMSA, que va ser pionera al 2012 en la posada en marxa de les primeres mesures socials per garantir el subministrament d’aigua a les famílies amb pocs recursos econòmics, creant el Fons Social i la Tarifa Social. Des de 2016, l’Ajuntament i Aigües de Mataró disposen d’un protocol que regula els mecanismes d’acció social per afrontar les diferents situacions vinculades amb la pobresa energètica i vulnerabilitat econòmica, amb l’objectiu de garantir-ne el servei. Aquest protocol facilita la contractació provisional del subministrament d’aigua (comptadors socials) a les persones en situació de risc d’exclusió residencial que ho sol·licitin i compleixin els requisits.” Aigües de Mataró