Visites al dermatòleg més ràpides

El Consorci Sanitari del Maresme anuncia que s'acceleraran les visites amb Dermatologia davant la possibilitat d'un càncer de pell

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimecres, 23 Gener 2019 16:17

Ciutat 2017/2019, visita dermatoleg

“Quan un metge de família considera que el pacient pot tenir una lesió sospitosa de malignitat, realitza una consulta virtual amb els dermatòlegs i, en cas de confirmació, es programa directament una visita amb l’especialista en menys d’un mes”. Així explica el Consorci Sanitari del Maresme com s’ha accelerat la programació de visites de l’àrea de Dermatologia.


El segon trimestre de 2017 es van realitzar les primeres proves pilot i el programa es va implementar el març del 2018. Segons els números, des de la seva implementació definitiva s’han realitzat més de 225 d’aquestes consultes virtuals.

L’objectiu és escurçar el temps que transcorre des de la primera visita del pacient al seu metge de família fins a l’inici del tractament, en cas que es confirmi la lesió. Les consultes virtuals realitzades –que han d’incloure tres imatges: de la regió afectada, una macro a 20/30 cm de la lesió i una amb dermatoscòpia– es contesten setmanalment des del Servei de Dermatologia. És l’especialista dermatòleg qui decideix si el pacient s’ha de visitar a l’Hospital pel risc d’una patologia greu dermatològica o si n’hi ha suficient amb un seguiment del metge de família per tal de controlar de ben a prop l’evolució de la lesió no maligna.

Ciutat 2014/2015, hospital de Mataró

L’objectiu a mitjà termini és ampliar aquest procediment a tota mena de lesions dermatològiques.

Augment del càncer de pell

En els últims anys ha crescut la incidència del càncer de pell. De fet, i segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest tipus de  càncer és el més freqüent al món. Cada vegada té més incidència, perquè es diagnostica abans, però també augmenten les persones que arriben al metge quan ja està en etapes avançades.
L’any 2017 es van diagnosticar 878 nous casos de melanoma només a Catalunya. El melanoma és precisament el càncer de pell menys freqüent, però el més agressiu i amb pitjor pronòstic. Els experts calculen que la meitat de les persones més grans de 65 anys tindran com a mínim un càncer de pell, i que prop d'un 25% desenvoluparà dos o més tumors malignes.