La protesta sanitària arriba al ciutadà

La Marea Blanca i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública convoquen a una 'Jornada de lluita' amb concentració inclosa avui dilluns 10 davant de l'Ajuntament

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer i cedida
  • Dilluns, 10 Desembre 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, manifestació sanitat cap rocafondaLa protesta sanitària persisteix. Si el passat dijous 29 s'anunciava un principi d'acord per desactivar la vaga de l'atenció primària en els centres corresponents a l'ICS, l'endemà aquesta persistia a l'Hospital de Mataró, ja que l'acord entre sindicats i Generalitat no inclou a centres concertats com el mateix Consorci Sanitari del Maresme.


Venim de dies de vaga per part dels treballadors, de mobilitzacions i pressió per revertir les retallades i d'un acord que inclou l'increment pressupostari per a la millora de les condicions laborals però la situació està lluny de rebaixar i, encara, pot anar a més. Concretament el dilluns 10 el malestar traspassa d'àmbit i reconnecta directament els usuaris, amb la ciutadania i amb les seves formes d'organització. Dilluns és el 'Dia Internacional dels Drets Humans' i en defensa d'un d'aquests –el dret a la salut– hi ha convocada una concentració a les 19h davant de l'Ajuntament.

La mateixa onada de protesta

La concentració a Mataró es convoca en base a unes reclamacions que deriven de la mateixa protesta professional de la setmana anterior, en contra de les llistes d'espera i en defensa de l'Atenció Primària. Convoquen a aquesta jornada la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, la Marea Blanca i la Marea Pensionista.
Aquestes entitats defineixen com a "crítica" la situació del sistema sanitari i alerten que “la sobrecàrrega de treball del personal sanitari està provocant desil·lusió i desmotivació en un col·lectiu que, fins ara, havia tingut un alt grau de compromís personal amb la seva feina més enllà de les pròpies obligacions”.

La dignitat de la primària

Les entitats denuncien que els governs “volen degradar de forma intencionada la sanitat pública i amenaçar fins i tot la mateixa dignitat de l'atenció solidària”. “Hem de dir prou i fer fora les mans dels que volen fer negoci amb la salut de les persones”, diuen.

Ciutat 2017/2018, manifestació sanitat cap rocafonda

Unanimitat política local en defensa de l'Atenció Primària
Els portaveus de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró van acordar en una Junta de Portaveus extraordinària, una Declaració institucional en defensa, de la dignitat i l’ampliació de l’Atenció Primària en suport als usuaris i professionals de la ciutat i per instar al Departament de Salut a reconèixer l’Atenció Primària com el veritable eix del sistema sanitari públic.
El text assegura que "en els darrers anys l’Atenció Primària ha patit una progressiva pèrdua de qualitat i de funcions per la manca de professionals, per la sobrecàrrega de treball i pel deteriorament continuat a què estant sotmesos, i molts d’ells en situació de precarietat laboral. S’han tancat centres i serveis, s’han reduït horaris i els centres primaris estant col·lapsats, sense temps per a fer consultes de qualitat".
La declaració consensuada també insta la Generalitat a "dotar d’una partida econòmica pressupostària per arribar al mínim del 20% del pressupost del Departament de Salut, i a l’increment substancial de la dotació econòmica per a l’Atenció Primària en el marc de les diferents gerències territorials. Que sigui independent del pressupost hospitalari i que es contempli ja en el pressupost 2019. Recuperar de manera immediata la partida pressupostària i la recuperació de personal als nivells de 2010, per fer front a les competències, objectius, necessitats i plantilles dels equips d'Atenció Primària".

Reivindicacions en clau mataronina


Les mobilitzacions en defensa de la sanitat pública posen sobre la taula els
incompliments sobre l'ampliació dels centres actuals o el CUAP local


Ciutat 2017/2018, CAP Hospital de Mataro

Les protestes de les entitats, amb la Coordinadora al capdavant, s'emmarquen en un clima social d'afartament per la falta de resolució de molts problemes estructurals del sector sanitari des de fa 8 anys. En set anys (2010-2017) l’Atenció Primària ha minvat en 1.800 professionals i actualment no es cobreixen les jubilacions. Això ha portat al fet de què el temps d’espera dels usuaris per rebre atenció superi els cinc dies en la majoria dels casos entre dues i tres setmanes, quan el temps d’espera per ser atès no hauria de ser superior a les 48 hores.

A més, aquesta manca de personal i l'increment de pacients han fet reduir el temps de visita per sota dels 8 minuts, quan hauria de ser de 12 minuts, tal com estan reivindicant els i les professionals, així com, les societats científiques. Hem de tenir present que l’envelliment de la població fa que hi hagi pluripatologies i major complexitat en les malalties i, per tant, cal més temps d’atenció.
A la primària és on més jubilacions anticipades es donen, rotacions i canvis de CAP per part dels i les professionals cremats. A aquesta realitat hi hem d’afegir també que en 7 anys han perdut un 30% del seu sou i la precarietat laboral i la no conciliació estan a l’ordre del dia.
En aquest sentit hi ha reclamacions més en clau local que, en motiu d'aquestes jornades de protesta, des de la Coordinadora volen tornar a posar sobre la taula.

Ampliació dels CAPs de Cirera i Rocafonda

Els CAP d'aquests dos barris estan desbordats i no es concreta la seva ampliació. Des de la Coordinadora asseguren que “des del propi CatSalut es reconeix la imperiosa necessitat d’aquesta ampliació per poder donar cobertura a l'activitat assistencial dels dos centres, per tant és urgent portar a terme aquesta adequació". L'Ajuntament és de qui depèn, ara el projecte.

Nou Centre d'Urgències d'Atenció Primària
El CUAP, un CAP amb urgències, va ser un anunci per la ciutat que tampoc s'ha concretat. L'entitat assegura que “aquest equipament, correctament concebut i dotat, és una eina imprescindible per l’abordatge de la saturació del servei d’urgències de l’Hospital de Mataró i per la millora del sistema d'assistència primària”.

Ciutat 2017/2018, CAP Hospital de MataroSense notícies del nou sociosanitari
Un any i mig després d'anunciar-se un nou equipament sociosanitari Mataró, no hi ha cap concreció. El maig del 2017 la Generalitat comunicava que la capital del Maresme comptaria amb un nou centre sociosanitari per a persones dependents, que ha de substituir l’actual situat a l’antic Hospital de Sant Jaume.
Una reivindicació històrica de l’Ajuntament davant les mancances de la seu del carrer Hospital, a la qual la Generalitat finalment assegurava que donaria  compliment. Després d'aquell anunci, cap concreció. També és a la taula de reclamacions de les mobilitzacions sanitàries per la pública.