Tecnologia tèxtil 3D per prevenir les úlceres per pressió

El prototip 3D-Integfoot ha estat desenvolupat conjuntament entre el Consorci Sanitari del Maresme i el centre tecnològic Eurecat i vol prevenir aquestes afeccions doloroses que augmenten el risc d’infecció

3d Integfoot

El Consorci Sanitari del Maresme i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat un prototip de protector integral per al peu amb tecnologia tèxtil 3D anomenat 3D-Integfoot. Aquest prototip es proposa prevenir les úlceres cutànies per pressió, una afecció que genera dolor al pacient i que en el 60% dels casos apareix durant l’hospitalització. A més, aquestes úlceres incrementen el temps d’hospitalització i el risc d’infecció i poden evolucionar vers conseqüències més greus.

Protecció integral

El cirurgià vascular de l’Hospital de Mataró, Jesús Alós, ha estat l’artífex de la idea que hi ha darrere del prototip, denominat 3D-Integfoot. Es proposa proporcionar una protecció integral de fàcil ús en el tractament i la prevenció de les úlceres per pressió que aporti una fixació efectiva i eviti els efectes secundaris.

Una patent i un estudi clínic

Fa poc que han sol·licitat una patent europea i una internacional per la protecció de 3D-Integfoot. A més, estan portant a terme un estudi clínic per comparar l’eficiència del protector per avaluar la seva seguretat, eficàcia i eficiència. L’estudi s’està duent a terme a l’Hospital de Mataró amb una població de 240 pacients i s’espera que acabi a finals del primer trimestre de 2018.

Programa CaixaImpulse 2016

El projecte ha estat un dels seleccionats en l’àmbit de la salut pel programa 2016 de l’Obra Social “la Caixa” i Caixa Capital Risc. Aquest programa brinda acompanyament d’un expert i una aportació econòmica per elaborar i executar un pla de valorització per portar el producte al mercat.