Creix el nombre de persones amb obesitat mòrbida

8.400 persones del Maresme i Vallès Oriental pateixen aquest problema, una xifra que ha augmentat un 25% en els últims 14 anys

Obesitat

Segons informa el Consorci Sanitari del Maresme (CsdM), continua en augment el nombre de persones amb obesitat mòrbida. Concretament al Maresme i Vallès Oriental hi ha més de 8.400 persones afectades amb aquest problema, una xifra que ha crescut un 25% en els últims 14 anys. Cal destacar que l’Hospital de Mataró és un dels cinc centres sanitaris que realitza més intervencions d’obesitat mòrbida a Catalunya i que les realitza a través de la laparoscòpia, la manera que presenta menys complicacions. Davant aquest problema en creixement, el CsdM fa una crida en la importància de millorar els estils de vida i tractar l’obesitat no com una qüestió estètica, sinó un problema de salut.

L’augment es deu al l’estil de vida, a l’alimentació amb una dieta inadequada i la manca d'exercici físic i es dóna tant en la població infantil com en l’adulta i es tracta d'un problema de salut que pot arribar a ser molt greu.

Un canvi d’estil de vida

Per evitar el sobrepès i perdre uns quilos és necessari adoptar estils de vida més saludables fent més activitat física diària. A més, aquesta ajudarà a reduir el risc de malalties cardiovasculars segons informa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Des del CsdM recomanen que els joves fins a 17 anys practiquin com a mínim 60 minuts diaris d’activitat física aeròbica d'intensitat moderada-vigorosa, mentre que els adults és aconsellable que practiquin un mínim de 5 hores setmanals d'activitat física aeròbica d'intensitat moderada.

Un problema de salut

L'obesitat mòrbida, a més de representar un sobrepès molt elevat, afavoreix l'aparició d'altres malalties com la diabetis, la hipertensió, l'augment de colesterol i l'apnea del son. És una malaltia greu difícil de curar i que escurça l'esperança de vida. Per tant, és convenient tractar-la, i només hi ha un tractament eficaç a llarg termini: una intervenció quirúrgica complexa. Prop del 80% de les persones intervingudes aconsegueixen mantenir la pèrdua de pes a llarg termini.

Obesos
El percentatge de la població obesa a Espanya ha augmentat molt en els últims anys: s'ha passat del 9,3% dels espanyols obesos l'any 2000 al 23% l'any 2016.