L'Hospital de Sant Jaume vol deixar de malbaratar menjar

Canviaran els menús dels pacients ingressats per evitar llençar els 39kg al dia de menjar, pels quals perden prop de 43 mil euros anuals

Ciutat 2014/2015, dieta

L'àrea de Dietètica i Nutrició de Consorci Sanitari del Maresme (CsdM) s'afegeix a les mesures per reduir el malbaratament del menjar. Es tracta d'adequar les dietes servides per cobrir les necessitats nutricionals tenint en compte les preferències dels pacients per intentar reduir en un 14% la quantitat de menjar que no es consumeix. L'estudi que arrenca a l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena s'estendrà a l'Hospital de Mataró.

Les xifres
De totes les dietes servides diàriament a pacients hospitalitzats a l'Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, prop de 90 kg, un 44% del menjar queda al plat. Es tracta d'una pèrdua de 119 euros diaris, és a dir, més de 43 mil euros a l'any.

Per això es proposen reformular els aliments que es serveixen com a berenar i ressopó, així com concentrar les dietes energèticament substituint alguns aliments per altres amb més densitat nutricional. També estudien oferir el pa com a aliment opcional, millorar la presentació dels plats o oferir diversos menús, entre altres.
 

Europa i Catalunya volen aprofitar el menjar
El Consorci es compromet d'aquesta manera a intentar assolir l'objectiu de l'Eurocambra de reduir el malbaratament alimentari a la meitat per a l'any 2025. Es tracta d'un repte dels països industrialitzats europeus perquè cada habitant llença prop de 200 kg de menjar anuals. Catalunya també té un Pla de Salut que promou la reducció del malbaratament d'aliments en centres hospitalaris públics: el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020.