Mataró tindrà un CUAP, un CAP amb Urgències

La Generalitat vol que l’estada a urgències no superi en cap cas les 24 hores d'aquí a 4 anys

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 17 abril 2017 19:02

CAP rocafonda

El nou Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC) de la Generalitat preveu la creació a Mataró d’un dels cinc nous CUAPs, és a dir Centres d’Atenció Primària amb servei d’urgències. Per aconseguir que els ciutadans utilitzin els recursos més adequats en l'atenció mèdica d'urgència el pla preveu també ampliar l'atenció del 061 amb una línia pediàtrica i una altra de salut mental, potenciar l'hospitalització domiciliària i crear els Equips de Suport Integral a la Cronicitat per a controlar els pacients més fràgils. Així, s'hauria de poder escurçar el temps d'espera d'ingrés a les urgències hospitalàries i aconseguir reduir, d'aquí a un any, un 10 per cent els pacients que hi passen més de 24 hores, perquè d'aquí a 4, no se superi en cap cas.

El PLANUC s'ha fixat com a objectiu reduir a un 10 per cent els pacients que esperen a urgències un ingrés, ja sigui al mateix centre, al domicili o a un sociosanitari, d'aquí a un any. És un objectiu ''ambiciós'' segons la directora de l’àrea d’atenció sanitària del CatSalut, Cristina Nadal. El Pla vol potenciar la xarxa d'urgències d'atenció primària, els CUAPs, amb la creació immediata de cinc nou centres a Girona, Mataró, Badalona, Reus i Lleida, de manera que ja arriben a totes les demarcacions.

La planificació d'aquests centres, que donen atenció a les urgències de Primària les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, anirà en funció de la densitat de població i per això, en les zones menys poblades, també es potenciarà l'atenció sanitària a domicili.

En tots els casos, per això, Salut vol que el primer recurs a l'hora de requerir un metge sigui el 061. Per potenciar-lo, obrirà una línia pediàtrica i una altra dedicada a la salut mental, de manera que els usuaris puguin tenir una atenció més precisa en funció de les seves necessitats. S'està estudiant també que l'atenció del 061 sigui a més de telefònica, telemàtica, de manera que es pugui veure qui hi ha a l'altra banda.

Més hospitalització domiciliària
Una de les grans apostes del PLANUC és l'hospitalització domiciliària, un servei que va en augment i que es pot donar als pacients que requereixen cures concretes però que no és imprescindible que s'estiguin en un hospital. Des del departament es considera que en pacients ''fràgils'' un ingrés hospitalari és ''un daltabaix'' i si les cures es poden fer en un entorn conegut, s'ha de tenir en compte com un recurs més que també inclou les residències geriàtriques.

La descongestió d'urgències també passa, segons els responsables del PLANUC, per què els pacients crònics, els més fràgils, no en facin l'ús actual. Per aquest motiu, Salut posarà en marxa 4 Equips de Suport Integral a la Cronicitat (ESIC) entre aquest 2017 i el 2018, que amb un pressupost de mig milió cada equip donarà resposta als malalts que sovint acudeixen a urgències perquè es descompensen. D'aquesta manera es vol atendre millor un col·lectiu que des de l'atenció primària es coneix bé, ja que són els metges de capçalera qui tenen detalls del seu estat.

Derivació inversa

En aquesta mateixa línia, i per evitar que se saturin les urgències hospitalàries per a casos que poden ser atesos en un altre servei, es vol potenciar la derivació inversa, és a dir, la possibilitat que des d'un hospital es demani al pacient que acudeixi a un CUAP o un sociosanitari, per exemple, on serà atès més ràpidament i amb més eficiència. En aquests casos, els responsables del PLANUC han assegurat que es donarà només en els casos en què els diferents recursos assistencials són propers, i en cap cas, quan els pacients s'hagin hagut de desplaçar considerablement.