Volen profilaxi preexposició per a 1.500 persones de risc

Les entitats defensen la pastilla per evitar contagis amb motiu del Dia Mundial de la Sida

  • Redacció-ACN // Foto: arxiu
  • Dijous, 01 Desembre 2016 11:36

Ciutat 2014/2015, Dia mundial lucha contra el sida

Les entitats que lluiten contra el contagi del VIH, aplegades sota la Plataforma Gais contra el VIH, tornen a reclamar al Departament de Salut que introdueixi la profilaxi preexposició per a 1.500 persones a Catalunya, una mesura que consideren imprescindible per evitar part dels 800 contagis que es donen cada any al país.
El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, considera que l'efectivitat està prou demostrada i ho qualifica ''d'oportunitat'' que no s'ha de desaprofitar per solucionar una emergència sanitària. Pujol critica que l'estudi de Salut, de cost-efectivitat, xifri en 10.000 les persones a qui caldria subministrar aquest medicament, ja que ho veu com una ''excusa'' per no implementar-ho.

Un esforç econòmic

Pujol defensa que ara s'hauria de fer un esforç econòmic a l'espera que d'aquí a uns anys, hi hagi medicaments genèrics que n'abarateixin el cost total. També recorda que la PrEP no és per a tothom i que a Catalunya no hi ha les 10.000 persones que calcula Salut a l'hora d'implementar inicialment la pastilla i per tant, critica l'estudi que ha presentat Salut. La Plataforma Gais contra el VIH assegura, en canvi que amb 1.500 persones, ja hi hauria impacte poblacional, i recorda que a França, són 2.000 persones les que segueixen aquests tractaments preventius.

Taxa alta

Pujol xifra en uns 350 euros al mes per pacient, el cost actual del tractament però recorda que és ''infinitament inferior'' al que suposa medicar ''de per vida'' als infectats actuals. Ferran Pujol, com a portaveu de la Plataforma Gais contra el VIH ha explicat que per aquest motiu, engeguen una campanya per pressionar el Departament de Salut i el ministeri de la necessitat d'implementar aquest mètode preventiu en considerar que Catalunya i Espanya tenen una de les taxes de contagis més altes d'Europa. Pujol alerta que d'aquí a uns anys es poden lamentar contagis per no haver pagat el tractament preventiu al col·lectiu més de risc."