Comín, convençut que el pla de reequilibri solucionarà l’endeutament de l’Hospital

El conseller calcula que el 2018 es pot estar en una situació econòmica acceptable i assegura que el centre és prioritari pel Departament

  • Mireia Biel
  • Dijous, 16 Juny 2016 12:13

Antoni Comín

El conseller de Salut, Antoni Comín, va voler deixar clar el compromís del Departament de Salut amb el pla de reequilibri de l’Hospital de Mataró. Durant la seva visita al centre sanitari, el responsable de Salut de la Generalitat va avançar que, malgrat la pròrroga dels pressupostos, s’intentarà fer quadrar els números per augmentar la partida destinada a eixugar el deute de l’Hospital, que podria passar dels 8,6 milions d’euros del 2015, als 9,9.

L’Hospital de Mataró és una "prioritat" pel Departament de Salut, segons va assegurar el conseller de Salut Antoni Comín en la seva visita a l’Hospital de Mataró. Comín, després de reunir-se amb els professionals de la casa, va insistir que “el pla de reequilibri 2015-2017 amb el que treballem és el full de ruta que toca". El conseller va afirmar que "tots els reptes estan diagnosticats i el pla s’està executant correctament perquè es pugui tornar a una situació econòmica acceptable el 2018”. Així, Comín va voler reiterar que el compromís amb el centre sanitari “és total i absolut, a més de compartit amb els treballadors, la direcció del centre i el Departament.

Gairebé 10 milions per eixugar el deute

Per això, el conseller va voler deixar clar que, malgrat la “pròrroga irreversible” dels pressupostos, el Departament buscarà la fórmula per incrementar la partida que tenia previst destinar a l’endeutament en gairebé 1,3 milions d’euros. Si bé el 2015 es van injectar a l'hospital 8,6 milions d’euros –1,6 milions per reduir l'endeutament, 1,4 per a contractació de serveis sanitaris i 5,6 en termes d'activitat–, l'objectiu per al 2016 és arribar als 9,9 milions d’euros, fent que la partida destinada a l'endeutament arribi als 2,9 milions.

Realitzar aquesta aportació no serà fàcil i per això Comín va lamentar les crítiques fetes des dels grups municipals de l’Ajuntament de Mataró, que reclamaven més inversió per eixugar el deute històric. Per això, els va retreure que no pressionessin més els seus partits per aprovar els comptes.

Tot i així, Comín es va mostrar optimista i confia que de cara al futur es puguin realitzar inversions clares, entre altres, per incrementar la seva capacitat quirúrgica i d'hospital de dia, quan a partir del 2018 s'hagi pogut retornar el centre a una situació d'equilibri acceptable. L'equipament està ara "al màxim de la seva capacitat", però segons el conseller "hauria de poder fer més operacions".

Una visita esperada

La visita del conseller de Salut era esperada des de feia mesos i, tot i que ha arribat en plena campanya electoral, ha servit per compartir opinions amb els treballadors i fer un diagnòstic de primera mà de la situació del centre. Un hospital que està intervingut i suspès d’autonomia per la Generalitat de Catalunya des de l’octubre de 2015 per culpa del dèficit de dos milions d’euros amb què va tancar els comptes del 2014.

L’Hospital de Mataró, gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme, compta amb un pressupost de 105 milions d’euros anuals i dóna assistència a 265.000 persones i arrossega un deute històric des del seu naixement l’any 1999.

Comín demana “calma i diàleg” per negociar el futur del sociosanitari

El futur de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena també va formar part de l’agenda del conseller Comín. La Generalitat va concedir una moratòria pel trasllat dels serveis sociosanitaris que s’ofereixen a l’Antic Hospital l’estiu passat, mentre es negocia com i on s’ha d’estructurar. Tot i que la decisió va arribar després de mobilitzacions, protestes i demandes del Ple municipal, Comín es va mostrar tranquil i va assegurar que “la moratòria es manté”, al mateix temps que va demanar “calma i diàleg” per negociar els passos a seguir.

“Ni tan sols he pensat en què l’alcalde no ha vingut”

Només vint-i-quatre hores abans que Antoni Comín visités Mataró, l’alcalde David Bote anunciava que plantaria el conseller perquè “venia sense un pla de treball ni la possibilitat de reunir-se per treballar plegats”. Comín va voler restar importància a aquest afer i va ser taxatiu: “Ni tan sols he pensat que l’alcalde no ha vingut, però estem en plena campanya electoral, crec que no cal dir res més”.