Mataró diu prou i reclama solucions a la crisi del Consorci Sanitari del Maresme

Els grups exigeixen que es recuperi l’autonomia i s’acabi amb l’infrafinançament

  • Cugat Comas // Foto: R. Gallofré
  • Dimecres, 28 Octubre 2015 16:05

Ciutat 2014/2015, CSDM

Mataró diu prou i reclama solucions a la crisi del Consorci Sanitari del Maresme
Foto unitària, to elevat i missatge ferm. El Saló de Sessions de l’Ajuntament va ser l’escenari d’una declaració institucional recolzada per tots els grups municipals, alguns diputats al parlament, sindicats, el Comitè d’empresa i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública per a la resolució de la crisi del CSDM.

Només la CUP es va desmarcar de la instantània, tot i donar suport a alguns dels seus punts. “Mataró diu prou” va repetir una vegada i una altra l’Alcalde David Bote encarregat de llegir un posicionament polític vehement en què la ciutat planteja com a exigències el retorn de l’autonomia del Consorci Sanitari del Maresme o el final de l’infrafinançament de l’entitat que gestiona l’Hospital de Mataró. El posicionament i la fotografia arriba una setmana després que Salut intervingués de facto el Consorci en retirar-li l’autonomia de gestió, gota que ha fet vessar el got. La pilota és ara al terrat d’una Generalitat amb govern provisional.

El text de la declaració institucional és crític amb una Generalitat que, s’hi assegura, “no ha tingut en consideració, en el cas del CSdM, ni el dèficit de finançament acumulat ni la descapitalització del mateix, que suposaven una càrrega addicional d’1.587.881 euros anuals per fer front als préstecs adquirits anys abans per valor de 23 milions” en referència al dèficit històric.

També s’hi reconeix l’esforç dels treballadors i de l’equip directiu “La situació actual del CSdM no és derivada de la mala gestió, no són en cap cas responsables de la situació”. També es recorda els diferents requeriments, tant de l’Ajuntament com del Parlament, a la Generalitat per resoldre la infradotació del Consorci o el compliment dels compromisos. Igualment es critica la unilateralitat de la intervenció, del pla de reequilibri o de la polèmica decisió de traslladar llits de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena a l’Hospital de Mataró.

Les exigències

L’Ajuntament exigeix que es retorni el Consorci al Règim Especial d’Autonomia de gestió CSdM, “donat que és necessària una gestió laboral més propera i àgil per a poder incrementar l’activitat assistencial que el CSdM requereix per a revertir la seva economia deficitària”. També reclama “una solució definitiva al finançament del CSdM, que contempli el rescabalament del deute històric de la Generalitat, les inversions necessàries i l’increment dels ingressos via el contracte programa amb el CatSalut”. Igualment es demana que es garanteixi la suficiència econòmica de l’entitat i que es mantingui la moratòria del trasllat de pacients a l’Hospital.

 La CUP vol un model sanitari íntegrament públic
La CUP no va donar suport a la proposta i va fer una declaració alternativa que, a més de reclamar un finançament adequat per a l’Hospital de Mataró, defensa un model de sanitat 100 per cent pública. “La proposta inicial del govern portava implícit el manteniment del model de gestió de consorcis que dóna cobertura a les privatitzacions i a la mercantilització de la sanitat pública”. Des de la CUP s’assegura que “no podem compartir la proposta perquè imposa el manteniment del model de consorci, sense qüestionar les responsabilitats de la gerència i el Consell Rector”.