Descarten que el cas de meningitis de l’escola bressol Els Menuts pugui derivar en un brot

Es tracta d’un cas aïllat i 42 nens de l’entorn de l’afectat segueixen un tractament preventiu des del cap de setmana

  • Mireia Biel // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 24 Setembre 2015 12:30

Escola els Menuts

El cas de meningitis detectat a l’escola bressol Els Menuts és “totalment aïllat” i, per tant, no es tracta de “cap brot”. El regidor de Salut, Joan Vinzo, ha explicat que el protocol establert es va activar el cap de setmana passat i que 42 nens i nenes de l’entorn de l’afectat segueixen un tractament preventiu, mentre el petit "evoluciona favorablement".

La possibilitat que el cas de meningitis diagnosticat fos un brot ha quedat descartada i més tenint en compte que “el risc de contagi és molt baix, d’un nen per cada 1.500”, tal com ha recordat el regidor de Salut, Joan Vinzo. De moment cap persona de l’entorn de l’infant ha presentat símptomes i tots aquells que podien ser un col·lectiu de risc, ja estan en tractament. Concretament, són 42 els nens i nenes –els que compartien l’espai de classe o menjador– els que prenen un xarop antibiòtic per a evitar l’aparició de la malaltia, així com les educadores i els familiars més pròxims.

L’Hospital de la Vall d’Hebron va ser el que va transmetre l’alerta del cas de meningitis, el cap de setmana passat, i va activar el protocol ordinari per a aquests casos. Aleshores, la Unitat de Vigilància Epidemiològica va informar el Departament d’Ensenyament de les mesures que calia prendre, tenint en compte que el col·lectiu afectat eren nens petits. A partir d’aquí, la direcció del centre i l’Ajuntament de Mataró, van convocar dues reunions informatives amb els pares de l’escola, a qui es va explicar els símptomes de la malaltia per tal que observin els seus fills durant les dues pròximes setmanes. A banda, també es va facilitar el medicament a les famílies dels nens que havien de començar el tractament preventiu.

La meningitis, una malaltia infecciosa greu

La meningitis és una malaltia infecciosa greu, poc freqüent, que es desenvolupa a partir d’un bacteri present a la gola que en un moment donat passa a la sang i a les meninges i que pot causar diversos quadres clínics com la meningitis. Davant d’aquest cas, la regidoria i el Departament de Salut han recomanat a les famílies vacunar els infants.