Un miler i mig de persones clamen “ens hi va la vida”

La Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública del Maresme pensa en noves convocatòries

  • Cugat Comas i Fotos d'Ivan Ruiz
  • Dimarts, 03 Juny 2014 11:50

Manifestació Retallada serveis sanitaris

Amb els records de la multitudinària manifestació anti-retallades de fa dos anys o amb les revoltes i ocupacions dels CAPs d’inici d’any de records ben frescos. Així es va convocar per dissabte passat una manifestació en contra de les retallades sanitàries a Mataró i el Maresme. L’agenda va fer coincidir en lloc i hora l’inici de la desfilada de colles castelleres cap a la ‘Diada dels valors’ amb l’arrencada de la manifestació, des del Parc Central. “No deixa de ser simptomàtic que avui no anem per la Riera ni a l’Ajuntament sinó que ens dirigim amunt, cap a l’Hospital”, explicava un dels clàssics a aquest tipus de convocatòries. Minuts més tard arribava aquell punt en què les mobilitzacions es totalitzen envers una xifra. 1.500 persones, segons la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, començaven l’ascens per Cirera. Un miler i mig de clams contra les retallades.

Manifestació Retallada serveis sanitaris

Fa tant temps que es viu en context de penúria i tisorades que inevitablement els eslògans i missatges dels què obstinadament surten al carrer per denunciar les restriccions pressupostàries han anat guanyant vehemència i gravetat. La manifestació de dissabte l’encapçalava una pancarta amb el lema “Ens hi va la vida”. El manifest llegit al final en el marc d’una ocupació simbòlica de l’Hospital de Mataró que durava fins dilluns a primera hora del matí, incidia en aquest “ens hi va la vida”. De camí a l’Hospital, amb majoria d’emblemes i banderes anti-retallades i també alguna estelada, se succeïen els crits i a l’arribada a l’Hospital els convocats van procedir a l’ocupació, que van secundar desenes de persones. El mateix veterà explicava després que “l’ocupació serveix per visualitzar la problemàtica, perquè la molta gent que va i ve de l’Hospital entengui que el context els afecta, que són víctimes de les retallades”.

“Desmantellament arreu”

En el manifest de la convocatòria, la Coordinadora assegurava que “Ja fa temps que patim el desmantellament del nostre sistema sanitari públic arreu del territori. El pretext emprat pels responsables d’aquest desmantellament sempre és el mateix: “No hi ha diners per…” categoritzant la nostra salut i la seva atenció en conceptes merament empresarials mentre, per darrere, es van parcel·lant aquelles parts rendibles a empreses que només busquen el màxim benefici a costa de la salut de les persones”. Igualment es facilitaven dades de fins a quin punt aquest context ha afectat l’activitat de l’Hospital de Mataró, amb derivacions a centres privats i tancaments de quiròfans entre altres indicis.

En aquest sentit, tant al final de la marxa com durant l’ocupació i els diferents actes celebrats, la idea d’intentar mantenir les accions i la sensibilització era clara. No serà, es temien molts dels 1.500 assistents, el darrer cop que caldrà sortir al carrer per denunciar retallades al sistema públic de salut.