Els veïns de Rocafonda replantegen les reivindicacions després de desconvocar l’ocupació

La reducció del temps d’espera i la posada en marxa del Consell de Salut del CAP són ara els objectius principals

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 17 Febrer 2014 12:53

CAP Rocafonda

Els veïns de Rocafonda desconvoquen l’ocupació del CAP després de 41 nits. La llarga protesta ha tingut efectes i com que s’han assolit alguns dels objectius principals inicials, els veïns han decidit replantejar la reivindicació. Ara, reduir el temps d’espera i engegar el Consell de Salut del CAP – amb representació de veïns, treballadors i Institut Català de la Salut (ICS) – són les dues línies per les quals els veïns lluitaran mitjançant ocupacions periòdiques, assembles setmanals i manifestacions.

40 nits d’ocupació del CAP de Rocafonda amb un ressò social, polític i mediàtic més que notable. Dilluns a les sis del matí, els veïns han abandonat el centre d'atenció primària on han dormit durant més d’un mes, sense que aquest fet, però, suposi la fi de la protesta. “Si bé s’han assolit alguns objectius, hem de seguir lluitant perquè són insuficients”, han assegurat fonts del moviment.

Per això, els veïns consideren que les mobilitzacions s'han de replantejar i les demandes s'han de concretar. “En un termini màxim de dos mesos volem que el temps d’espera per a visites i analítiques tingui un topall de 3 dies”, una reclamació a la que, segons han afirmat, “l’ICS s’ha compromès”. Sempre segons les mateixes fonts, “si l’ICS considera que l’espera actual és de tres setmanes per mala organització del centre, ara es demostrarà que cal fer una reformulació del personal perquè no es dóna a l’abast”.  L’altre objectiu, per ara, és "posar en marxa el Consell de Salut del CAP, que tindrà representació veïnal, dels treballadors i de la direcció del centre”.

Accions puntuals però sorolloses

D'ara en endavant, els veïns de Rocafonda organitzaran mobilitzacions puntuals, com la manifestació d’aquest pròxim dijous, així com també activitats de lleure, ocupacions periòdiques d’una nit i assemblees els divendres al vespre. Una sèrie d’accions que “ens permetran seguir lluitant per la sanitat amb força” i que “volem que serveixin per estendre la protesta a la resta de ciutat i a Catalunya” .

Demandes assolides 

Els veïns també han explicat que “la valoració és més que positiva perquè hem estat capaços d’engegar una ocupació, mantenir-la i aconseguir molts dels punts que reclamàvem”. Ara fa un mes, van reclamar que les doctores interines Romeu i Merino no marxessin del CAP, malgrat el retorn dels dos metges de qui ocupaven les places. Les negociacions mantingudes amb l’ICS durant aquests 40 dies han permès que una de les dues doctores es quedi al CAP, mentre que l’altra ja s’ha traslladat a l’ambulatori de La Riera. A més a més, els veïns han aconseguit que dues mediadores s’incorporin al CAP, atesa la diversitat cultural del barri.

Tanmateix, la resposta de l’ICS a l'hora de reconèixer el CAP de Rocafonda com l’encarregat de donar cobertura a la zona rural de les Cinc Sènies i d’ampliar el nombre d’infermeres ha estat negativa.

 

Objectiu: reunir-se amb Boi Ruiz

Al llarg de la protesta, els veïns han recollit pràcticament 8.000 firmes. Unes signatures que van enviar al conseller de Sanitat, Boi Ruiz, conjuntament amb 15 cartes, de les quals no han obtingut cap resposta. Els veïns demanaran ara una entrevista amb el conseller de Sanitat per exposar-li la problemàtica del barri a la que volen assistir acompanyats dels regidors de l’Ajuntament. Malgrat el suport unànime que han rebut per part del consistori, els veïns també insistiran en què “l’Ajuntament tingui un compromís més ferm amb la sanitat de Mataró”.