Baron celebra la victòria i obre les portes a un segon tripartit

El PSC segueix dominant la ciutat, per vuitena vegada

Alegria sincera, poca eufòria. Els socialistes de Mataró celebraven aquesta nit la seva vuitena victòria electoral a Mataró en una seu on els militants van fer córrer el cava donant per feta la reedició del tripartit local –que suma– amb ICV-EUiA i ERC. A primera hora i amb els sondejos erràtics a la mà, es contenia la respiració a "cal socialista" però ja amb les primeres dades la cosa s’ha anat donant per sentada i l’eufòria –forçadeta– s’ha anat donant la mà amb la congratulació general: Mataró segueix sent socialista. La imatge d’un Joan Antoni Baron emocionat pel refrendament general a la seva figura com alcalde estava més que justificada. Ha repartit abraçades a tort i a dret i ha sentenciat: “Nosaltres som els que hem guanyat”.La preocupació general per la baixa participació no ha passat de llarg per la seu del PSC. Ramon Bassas, primer secretari del partit, l’ha lamentada en una primera compareixença davant els mitjans i la militància i Baron s’hi ha referit amb la cançoneta del “algú haurà de reflexionar, tots hi tenim part de culpa”, tot un clàssic. Ara bé, la preocupació ha estat passatgera, l’han oblidada ràpid, tan ràpid com el número 11 s’aferrava fort a la barra socialista del gràfic de torn en una petita pèrdua respecte els primers percentatges de vot escrutat, que els n’hi donaven 12. En tot cas l’alleugeriment per veure que és possible un tripartit planava, el convergent Joan Mora era força ridiculitzat en les converses de cercles reduïts de militants i la irrupció de la CUP els sembla un gra al cul, però no ho diuen.

Aposta pel tripartitBaron ha fet la lògica lectura dels resultats i ha obert portes i finestres a la reedició del tripartit. “Mataró ens ha demanat que continuem liderant la ciutat i ja des d’ara estenem la mà perquè puguem fer un govern catalanista i d’esquerres. Ens hi posarem des d’aquesta mateixa nit” ha dit el candidat socialista i virtual alcalde de la ciutat. Baron ha parlat assistit per Bassas i per l’exalcalde Manuel Mas que ha escenificat el relleu i estava encantat de la vida. Mas ha felicitat Baron i l’abraçada entre els dos ha desfermat l’aplaudiment més fort de la nit a la seu de la Plaça de les Tereses.El virtual alcalde estava exultant. Ha donat les gràcies als votants, els militants, els mitjans, la família... no s’ha deixat ningú. I ha anunciat que seguirà endavant amb el seu “talante” dient: “Estenc la mà com sempre he fet a totes aquelles forces i entitats que vulguin tenir amb nosaltres un diàleg franc per millorar la ciutat”. Baron ha dit que volia defugir la retòrica però, perquè no deu haver-hi alternativa, ha recorregut al “ara és el moment de treballar”, “governarem per tothom, no sols pels que ens han votat” i el “jo he posat la cara, vosaltres la feina”. Tot tòpics.

El campió localCom el campió que guanya altre cop la lliga, a la seu dels socialistes mataronins no hi havia excessiva eufòria perquè es pot dir que viuen amb l’hàbit de guanyar ja que ho han fet sempre des de 1979. Primer amb Manuel Mas i per primera vegada avui amb Joan Antoni Baron. “Hi havia dos opcions, nosaltres o la dreta i la gent ens ha dit que seguim sent nosaltres”, una frase de Baron prou definitòria. Igual que les imatges d’abraçades, igual que els brindis, que les fotos de família de la candidatura. Tot molt il·lustratiu: per molt que sempre guanyi, el campió sempre ho celebra.