ICV discrepa de l’actual projecte dels laterals de la C-32

Els ecosocialistes aposten per la inversió en el transport públic per millorar la mobilitat

El president del grup municipal d’ICV Jaume Graupera va apuntar dilluns “discrepàncies de base” amb el projecte que el Departament de Política Territorial i Obres públiques (DPTOP) ha plantejat per resoldre el problema de mobilitat existent a la comarca amb la inclusió de carrils laterals a la C-32. Graupera va realitzar aquestes declaracions durant la presentació de la jornada sobre mobilitat sostenible que ICV ha organitzat per al proper dissabte 27 de maig a Mataró. A la presentació també hi van assistir, Núria Buenaventura, responsable de l’Àmbit de Medi Ambient i Territori d’ICV, i el portaveu del Grup parlamentari d’ICV-EA, Joan Boada.

El president de la formació ecosocialista considera “poc oportú el desdoblament de l’autopista amb carrils laterals”, cosa que per a Graupera suposa “un projecte excessivament car i faraònic”. Per contra, ICV proposa la construcció d’un nou accés a la C-32 per Mataró Nord, una millora dels actuals accessos, sobretot a la zona dels turons –entre la Llantia i Vista Alegre– i un possible cobriment de la via al seu pas entre Vista Alegre i Cirera. Aquestes discrepàncies obren la porta a la formació a presentar al·legacions al projecte.

Jornada de treball sobre mobilitat sostenible
La problemàtica de la mobilitat serà el tema central de la jornada que ICV celebrarà el proper dissabte a Mataró i que comptarà amb la presència del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura. El portaveu del Grup parlamentari d’ICV-EA, Joan Boada, va alertar durant la roda de premsa de presentació de la jornada que “és necessari un nou model de mobilitat o arribarem al col·lapse”. Boada, qui també es va mostrar crític amb el pla aprovat pel PTOP, va destacar que el 40% dels catalans no té carnet de conduir i que el govern ha de “gestionar per tots”. El portaveu d’ICV va assenyalar que el pla hauria de comprendre un pla de transport de viatgers; desenvolupar un pla ferroviari en dues etapes, la primera de les quals solucionés les actuacions bàsiques i la segona amb un caràcter més retrospectiu; porta a terme inversions importants en el sistema ferroviari i en la circulació d’autobusos i solventar el problema del finançament mitjançant una llei de finançament del transport públic.

Pel que fa al Maresme, Joan Boada, va apostar pel desdoblament de la línia del ferrocarril entre Arenys i Blanes i per la construcció de la línia de ferrocarril que unís Mataró i Granollers com a peça clau, del nou model de mobilitat. L’accés sostenible a les estacions de la costa i un sistema de protecció d’autobusos a l’entrada de Mataró són altres punts que ICV tractarà el proper dissabte. Així mateix, Boada va apuntar com una de les solucions als problemes de mobilitat al Maresme, augmentar la freqüència de pas de la línia C-1 de rodalies, convertint-la d’aquesta manera en una espècie de “metro regional”. “La reconversió de l’N-II en una via cívica no és una prioritat”, va afirmar Boada, qui va aclarir que les prioritats per ICV passen per invertir en transport públic.

Notícia relacionada:
El PSC celebra que no s’obstaculitzi el procés malgrat el dissens