El Ple acorda subvencionar els propietaris de pisos en lloguer

L’Oficina Local de l’Habitatge i les queixes dels veïns protagonitzen el ple de maig

La necessitat de potenciar el lloguer d’habitatges a la ciutat va centrar part del debat del darrer Ple, on es va acordar la necessitat de crear una sèrie de subvencions per afavorir els propietaris de pisos cedits a la Borsa de Lloguer Jove o a la Xarxa de Mediació per al lloguer. D’aquesta manera es facilitarà que els propietaris s’interessin a col·laborar en aquests programes, una col·laboració que fins ara costa molt d’aconseguir, amb només el 5% del nombre estimat d’habitatges desocupats cedits i un 18% de les persones apuntades en llista amb allotjament.

Per aquest motiu, el Ple va arribar a l’acord d’iniciar uns estudis per a la modificació de la normativa municipal sobre la concessió d’ajuts. Les novetats es destinaran a incloure com a subvencionables els habitatges que es destinin al lloguer mitjançant l’Oficina Local de l’Habitatge. A més, l’Ajuntament es va comprometre a que les mesures s’apliquin a partir del proper exercici.

D’aquesta manera, les subvencions ajudarien a pagar les despeses que comporta la mera ostentació del dret de propietat i serien un incentiu perquè els propietaris cedeixin els seus pisos en lloguer ja que l’expectativa de rendibilitat en el contracte de lloguer seria molt més alta, i així es podria oferir als llogaters uns preus més ajustats a les seves butxaques.

Els botiguers no volen treballar el dia de la Fira
Però el ple també va ser escenari de protestes de ciutadans descontents, en aquest cas, d’una part del col·lectiu de botigues de Mataró. Es tracta d’una trentena de comerciants de la ciutat, que van protestar per la decisió de l’IMPEM d’establir el 5 de juny, dia de la fira de Mataró, com a un dels festius en què els comerços de la ciutat poden obrir. Els botiguers es van mostrar indignats pel que van qualificar com una falta de consideració cap a la seva vida familiar i per una decisió que consideren que només es bona per al gran comerç. El president de la Unió de botiguers, Salvador Floriach, va ser l’encarregat de llegir el manifest contra aquesta mesura, mentre que el president de l’Associació Nou Centre, Jordi Llargués, va demostrar que no tots els botiguers són de la mateixa opinió i que obrir el 5 de juny és una bona oportunitat comercial.

El tancament dels cinemes Oscar va ser un altre punt del Ple. Allà, el president del PMC, Jaume Graupera, va anunciar la voluntat de parlar amb el propietari de l’edifici del local on es trobava el cinema. Aquesta reunió respon a la creença que els cinemes no van tancar només per la manca de públic, sinó també perquè havien de pagar un lloguer molt alt.

De moment no es tocaran les cases del Callao
El debat al voltant de les cases del Callao va ser un altre dels temes que més polèmica va portar al Ple. Tant l’alcalde com el regidor d’urbanisme, Arcadi Vilert, van assegurar que no s’intervindrà a les cases fins que no es disposi del projecte de reurbanització del passeig marítim. D’aquesta manera es garanteix que els patis que els veïns temen veure retallats, no patiran modificacions fins aquest moment. Malgrat tot, l’oposició va acusar al govern de no vetllar pels interessos dels veïns i de posar interès en la conservació del barri mariner de la ciutat.

El grup de CiU també va realitzar una intervenció en relació al desplegament dels Mossos d’Esquadra a la ciutat. El grup demanava ampliar aquest desplegament, que segons l’actual ràtio acordada al Parlament de Catalunya per una ciutat com la de Mataró de 117.000 habitants, hauria de tenir 26 agents més dels que disposa, entre policia local i autonòmica. La proposta va ser rebutjada i el regidor de Seguretat, Ramon Bassas, va al·legar que aquesta ràtio hauria de ser revisada per excessiva i que, a més, el desplegament dels Mossos encara no s’ha efectuat a tota Catalunya.