ERC de Mataró celebra el 75è aniversari amb dos homenatges

Guillermina Peiró i l’exalcalde Josep Abril en seran els protagonistes

La Secció Local d'ERC a Mataró celebra aquest cap de setmana els 75 anys de la fundació del partit en l'àmbit català. Un sopar al Casal Nova Aliança Mataronina el proper dissabte 18 servirà per commemorar aquesta efemèride, alhora que s'homenatjarà la militant republicana Guillermina Peiró. Aquest dijous també s'homenatjarà l'exalcalde republicà de Mataró Josep Abril.
Entre el 17 i el 19 de març del 1931 se celebrà a Sants la Conferència d'Esquerres, en la qual es fundà Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com a partit polític. Era la unió de tres organitzacions: l'Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català de Lluís Companys i el grup de L'Opinió de Joan Lluhí. Per commemorar-ho, a Mataró es retrà un homenatge a la militant republicana Guillermina Peiró. Peiró, guardonada el mes passat amb la Medalla Francesc Macià per la seva lluita antifranquista, va néixer a Mataró el 1924. Exiliada a Narbona al final de la Guerra Civil, va participar en vagues i va col·laborar amb el moviment obrer francès. Quan va tornar a Catalunya va participar en la lluita antifranquista, primer dins la CNT i, posteriorment, en la CGT.

L'alcalde de la II República
La Secció Local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Mataró homenatjarà aquest dijous l'alcalde republicà Josep Abril. En l'acte es penjarà una placa commemorativa en record de la figura d'Abril, que va ser alcalde de Mataró entre 1931 i 1933 i fou qui va proclamar la II República a la ciutat. L'any 1939 fou assassinat pel règim franquista.