Aprovat definitivament el Pla Local d’Habitatge 2005-2015

Consell de Ciutat, CiU i PP han introduït esmenes i aportacions durant el procés de participació ciutadana

El Pla Local d’Habitatge 2005-2015, aprovat definitivament per la Junta de Govern el passat 20 de febrer, acord del qual es va donar compte ahir al Ple municipal, ha incorporat esmenes i aportacions presentades pel Consell de Ciutat i els grups municipals de CiU i PP durant el procés de participació ciutadana. El Pla pretén donar resposta a la demanda social d’habitatge de Mataró i s’estructura en dues línies d’actuació: facilitar l’accés a l’habitatge i promoure la rehabilitació i el manteniment del parc d’habitatges existents. L’empresa municipal Prohabitatge s’encarregarà de la gestió del Pla.

El Pla Local d’Habitatge va ser aprovat inicialment per la Junta de Govern el passat novembre, i contemplava la realització d’un procés de participació per difondre el contingut del document a la ciutadania. Durant aquest procés el grup de treball del Consell de Ciutat i els grups municipals de CiU i PP van presentar un total de 17 esmenes, 14 de les quals han estat acceptades.

Les esmenes
El grup de treball del Consell de Ciutat, creat per estudiar el pla, va proposar la formació d’un ens que segueixi la implementació del pla, proposta que va ser acceptada. Així mateix, dins d’aquest marc també s’ha acceptat la constitució d’un “observatori de bones pràctiques” amb la col·laboració del sector immobiliari. La resta de propostes del grup de treball del Consell de Ciutat acceptades són augmentar el paper de l’Ajuntament com a mediador social per facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer; incorporar com a via d’accés a l’habitatge el fet que persones joves i grans puguin compartir pis; elaborar uns criteris de reallotjament, adquisició i rehabilitació d’habitatges per a sectors concrets de la població, com la gent gran; crear un mapa de la ciutat que identifiqui edificis i habitatges que necessiten rehabilitar-se; i aprofitar l’aplicació del pla per afavorir el desenvolupament d’iniciatives d’economia social.

Dret d’habitació, intercanvi temporal i cessió d’ús dels habitatges han estat les 3 esmenes proposades des del grup de CiU, que s’incorporaran al pla en l’apartat referent a la “Facilitació a l’accés de l’habitatge”. Finalment, el grup municipal del PP ha plantejat diferents propostes i suggeriments al Pla Local d’Habitatge. D’aquestes, s’han considerat 7, de les quals 4 han estat acceptades: l’atenció específica als joves, gent gran i immigració; les propostes de mesures de política fiscal; l’establiment dels mecanismes per al seguiment del pla, que es farà dins del marc de la Taula de l’Habitatge; i, per últim, la proposta d’un pacte per l’habitatge entre els grups municipals.

Memòria social urbanística
Per altra banda, el ple va aprovar ahir inicialment la Memòria social urbanística, document que incorpora el treball realitzat dins el marc del Pla Local d’Habitatge, i el transforma en un document de caràcter urbanístic que complementa al Pla General d’Ordenació.

Notícies relacionades:
L’Ajuntament presenta la proposta de Pla Local d’Habitatge 2005-2015
El Pla Local d’Habitatge se sotmet al procés de participació