La reurbanització de l’Eix Herrera comença el seu camí

Tres illes de cases es destinaran a usos residencials, comercials i a equipaments

El ple municipal va tractar ahir la reurbanització de l’Eix Herrera. En concret l’avanç de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació afecta a tres illes contigües de caràcter industrial situades al bell mig del barri Palau-Escorxador, entre la plaça Fiveller i l’equipament de l’Escorxador i que limiten pel sud amb el carrer Herrera. El consistori preveu ubicar a l’illa de l’Escorxador tres equipaments –un escola bressol, una biblioteca, i la seu social de la colla castellera de la ciutat– al que s’ha de sumar un quart, educatiu, que encara està per definir. Pel que fa a les restants dues illes es preveu la reconversió dels usos industrials en usos mixtes –80% ús residencial i 20% ús terciari–.

Mataró continua amb el treball de regeneració de les antigues zones industrials de la ciutat i tal i com succeirà amb la ronda Barceló, l’Eix Herrera, comprès entre el carrer Prat de la Riba i el carrer Herrera, patirà d’aquí un temps canvis substancials en la seva fisonomia i els seus usos. Les antigues fàbriques que poblen la zona desapareixeran per donar pas a blocs d’habitatges, els baixos dels quals es destinaran a l’activitat comercial. En total es crearan 270 nous habitatges, dels quals un 20% seran de protecció pública un 10% de preu concertat. PUMSA ja està negociant amb els actuals inquilins de la zona afectada entre els quals encara resten veïns. Les empreses que encara desenvolupen la seva activitat hauran de ser reubicades, mentre que algunes podran retornar un cop finalitzades les obres, altres seran situades a altres zones industrials.

Pol d’atracció
La reurbanització també preveu l’eixamplament del carrer Prat de la Riba, així com la creació de zones verdes tan a dita via com al carrer Herrera per tal de crear “un entorn amable” com va afirmar la tinent d’alcalde, Pilar González Agàpito. Pel que fa a l’illa de l’Excoraxador, acollirà una escola bressol, una nova biblioteca i la seu social dels Capgrossos, la colla castellera de la ciutat, que veurà així acomplida una lluita que duia a terme des d’un bon temps enrere. A la mateixa illa està prevista també l’edificació d’un equipament educatiu que encara ha de definir els seus usos, encara que Agàpito va apuntar que es podria tractar d’un centre de primària o de secundaria. Amb aquestes actuacions es pretén crear un altre “pol d’atracció” a la ciutat així com millorar la connexió del barri Palau-Escorxador amb el centre de Mataró.