La segona corona metropolitana busca solucions de mobilitat a Mataró

Aposten per una nova política social per resoldre els problemes existents

Durant tot aquest dimecres, l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà de la segona corona metropolitana (AMPTU) es reuneix a Mataró per debatre les solucions de futur sobre mobilitat, tant en matèria d'infrastructures, com de finançament. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el conseller Joaquim Nadal han coincidit a destacar que cal entendre el transport públic com “una nova política social imprescindible”, ja que és el mitja de molts ciutadans per arribar als centres de gestió d'altres polítiques socials.

Enfortir el compromís amb la mobilitat, amb l'increment i millora dels transports públics de Catalunya. Aquest és l'objectiu que el conseller de Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal; ha destacat de cara al futur, sobretot en matèria de finançament, ja que segons el conseller l'increment de cotxes i carreteres no és senyal de creixement econòmic, sinó més aviat al contrari. “Els recursos del territori són finits i, per tant, a més de fer-les sostenibles, les infrastructures que es facin també han de regir-se per la durabilitat”, explica també el conseller Nadal, que no creu que s'hagi de col·lapsar el territori amb la construcció a ultrança de xarxes de transport, sinó que cal fer-ne només el que sigui realment necessari.

Per aconseguir tot plegat, Nadal ha qualificat la mobilitat com un dret “elemental”, com és la sanitat i la educació. Així doncs, segons el conseller el finançament del transport públic hauria d'estar al nivell d'aquestes dues altres polítiques socials. Joaquim Nadal ha comentat que de l'1,5 milions d'euros actuals que es destinen a l'AMPTU caldria convertir-los “en una xifra de dos dígits” per arribar als 10 milions. Nadal s'ha compromès a incrementar gradualment aquests ajuts de la Generalitat, però encara no ha detallat en quin termini es podria arribar a 'xifres raonables' perquè els 41 municipis de l'AMPTU puguin abordar més còmodament els problemes de mobilitat. Actualment, segons ha comentat el president de l'agrupació de municipis, Josep Mayoral, hi ha un dèficit de 10 milions d'euros en aquest àmbit i que, seria bo que la Generalitat en pogués aportar una tercera part.

Baron vol solucions al trasllat de l'N-II
L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha aprofitat la presència del conseller Nadal per reclamar que d'una vegada per totes es posi una solució per al trasllat de l'N-II al seu pas del Maresme. 'Posem-nos d'acord perquè no ens pot passar una altra vegada l'oportunitat', ha demanat Baron, que ha apuntat que al Maresme “es continua pagant peatge i que només hi ha una sola autopista i la N-II com a única alternativa per la vessant mar”.