Consens per al Pla d’actuacions del Pacte per al desenvolupament econòmic i social de Mataró

Després del treball d’un any avui es signa el pla que ha de contribuir a la millora del teixit econòmic i social de la ciutat

El Saló de Sessions de l’ajuntament acollirà aquesta tarda un ple extraordinari amb únic punt a l’ordre del dia, l’aprovació del Pla d’actuacions del Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social de Mataró (PDES). La presidenta del TecnoCampusMataró, Pilar González Agàpito, ha presentat aquest matí els trets característics d’aquest pacte que ha de marcar les estratègies “per on ha d’anar la nostra ciutat”. Al llarg d’un any de treball s’ha realitzat una diagnosi de la situació actual de Mataró que ha servit per definir els principals objectius i necessitats de la ciutat.

El procés conclou amb la signatura del pla d’actuacions que contempla una serie d’accions que han de contribuir al desenvolupament econòmic i social de Mataró. El pacte ha estat fruit d’un consens entre tots els partits polítics i agents de la societat civil. “Hem trobat consens econòmic, polític i social”, va dir Agàpito.

Diagnosi feta per experts externs
Un gabinet d’estudis va ser l’encarregat de realitzar la diagnosi de l’estat actual de la ciutat. A partir d’aquest moment, es van fixar set àmbits de treball cadascun dels quals seria treballat per un expert extern a la ciutat que definiria les necessitats de Mataró i apuntaria possibles sortides a les problemàtiques detectades. La pèrdua del sector tèxtil –l’ocupació d'aquest àmbit s’ha reduït en deu anys del 40 al 14%–, el baix nivell de formació a la ciutat –amb un alt índex de fracàs escolar–, l’envelliment de la població –el 15% té més de 65 anys–, la falta de cohesió social i la poca diversificació de la base productiva eren els punts febles que els experts van detectar al llarg del seu treball de camp.

De les deficiències econòmiques es desprenen tres objectius principals: treballar per millorar la competitivitat de l’empresa local mitjançant “la innovació i la internacionalització’ –sobretot pel que fa al terreny del tèxtil–, la diversificació de la base productiva, per a la qual cosa serà bàsic el treball del propi TecnoCampusMataró, i assegurar l’atractivitat de la ciutat com a capital per poder assentar un important teixit empresarial amb seu a Mataró. Pel que fa als aspectes socials els elements bàsics a desenvolupar es centraran en la formació per aconseguir una població capacitada, en l’obtenció d’infraestructures adients per al desenvolupament –front marítim, potenciar infraestructures ferroviàries i viàries– i en un “lideratge fort” en el que el consistori tindrà un paper essencial.

L’anàlisi realitzat exhaustivament i amb la col·laboració ha servit per a la definició i concreció del Pla d’actuacions que es signa avui. En dos mesos es procedirà a la modificació del PAM d’enguany per incorporar les accions del pacte. Per al seguiment i compliment dels terminis previstos per a les diferents accions es composarà una comissió de seguiment del pacte que mitjançant dues reunions a l’any estudiarà l’estat del pla.