Mataró signa un pacte de col·laboració amb els governs locals de l’àmbit metropolità

La intenció de l’acord es participar activament en la redacció del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va signar ahir juntament amb alcaldes i representants del Grup de ciutats de l’Arc Metropolità, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona un pacte per treballar conjuntament i planificar el futur de la regió metropolitana. La signatura del Pacte per a la Coordinació dels Governs locals en l’àmbit del Pla Territorial Metropolità de Barcelona va anar precedida d’una reunió de treball al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Amb la signatura del pacte és el primer cop que es crea un marc estable de relació entre els governs locals que treballen en l’àmbit metropolità. La intenció de la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i l’Arc Metropolità es participar activament en la redacció del Pla Territorial Metropolità de Barcelona que afecta una regió amb gairebé el 70% de la població de Catalunya. La trobada va estar presidida per l’alcalde de Terrassa i representant del Grup de ciutats de l’Arc Metropolità, Pere Navarro, el president de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana i alcalde de Barcelona, Joan Clos, i el president de la Diputació, Celestino Corbacho, hi van assistir també els alcaldes del grup de ciutats de l’Arc Metropolità (Mataró, Granollers, Sabadell, Martorell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú).

Per una política territorial de consens
El nou Estatut de Catalunya preveu la reorganització del territori en vegueries per a la divisió dels serveis i per a l’exercici del govern intermunicipal de cooperació local. Davant la nova situació, les tres institucions volen treballar conjuntament amb la Generalitat per tal de dotar el territori de la regió de Barcelona d’una política territorial consensuada.

El Pacte per a la Coordinació dels Governs Locals estableix dos òrgans estables de treball: una comissió institucional i una comissió de coordinació. La comissió institucional està formada per nou electes, tres per cadascuna de les entitats, i s’encarregarà d’impulsar, dirigir i fer el seguiment de la comissió de coordinació. La presidència serà rotatòria i es renovarà cada any. La comissió de coordinació està integrada per un màxim de dotze persones, quatre per cadascuna de les entitats, entre membres electes i tècnics. Aquesta comissió podrà tenir també un coordinador general i podrà demanar l’assessorament d’experts en funció dels temes a abordar, a més de crear comissions de treball específiques.