Guillermina Peiró, Medalla Francesc Macià

La militancia antifranquista li ha valgut el reconeixement a la lluitadora mataronina

El Govern de la Generalitat va acordar ahir atorgar una de les medalles Francesc Macià a la mataronina Guillermina Peiró per la seva lluita durant la dictadura contra el franquisme. A banda de Peiró, tretze persones més i sis entitats destacades en l'àmbit laboral rebran les medalles i plaques Macià. L'acte d'entrega de la Medalla tindrà lloc el proper 1 de febrer i comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i del conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé.

La trajectòria de Guillermina Peiró
Guillermina Peiró i Olives, va néixer a Mataró el 1924, va anar a l'Escola Racionalista que la Cooperativa del Vidre i el seu pare van fundar a Mataró.Al final de la guerra, amb 14 anys, va anar a viure a Narbona amb la seva mare i les seves germanes. Treballà a la verema i a causa de la primera vaga de la seva vida fou despatxada. A París patí, amb la seva família, la Segona Guerra Mundial.

El 1945 retornà a Catalunya i treballà a la Cooperativa de Vidre i més tard al Laboratori Recasens. Sempre es mantingué en contacte amb la CNT, fent d'enllaç, recollint diners per als presos i portant menjar als presos de la Model. Va tenir una participació activa, durant el franquisme, en diferents accions, mobilitzacions i vagues contra la dictadura. Expulsada de la CNT, s'afilià a la CGT.