L’ajuntament aplicarà mà dura contra l’incivisme

Dos programes preveuen alternatives a les sancions econòmiques per lluitar contra el consum de drogues i actituds incíviques

El regidor de Seguretat i Prevenció de Mataró, Ramon Bassas, i el regidor de Benestar Social, Oriol Batista han presentat aquest matí en roda de premsa el Programa de treballs en benefici de la comunitat i el programa Alternativa educativa a la sanció administrativa per consum o tinença de drogues il·legals. Ambdues accions s’emmarquen dins la preocupació de l’ajuntament per les creixents conductes incíviques que es donen a la ciutat i que fins setembre van desembocar en 1.773 denúncies, segons el balanç presentat pel consistori la passada setmana.

L’ajuntament es fixa l’objectiu amb aquestes mesures de “millorar el comportament cívic”, segons el propi Bassas va explicar. Per aquesta raó, el Programa de treballs en benefici de la comunitat preveu aplicar mesures educatives i de civisme per combatre actituds tan reprobables com la conducció temerària, destrucció del mobiliari urbà i la violència domèstica.

L’incívic repararà el mal fet
“L’objectiu no és recaptar, és que es compensi el mal produït”, va assenyalar Bassas. El govern local planteja d’aquesta manera una alternativa reparadora a la via sancionadora de l’administració. Les mesures que s’aplicaran en aquests casos dependran de la falta o delicte comès i poden anar des de la neteja de grafitis, la reparació de mobiliari, el manteniment de vehicles municipals a la col·laboració amb la policia de barri o tasques en la prevenció d’incendis.

El consistori aplicarà amb duresa les accions pertinents amb aquelles persones que mostrin actituds incíviques a la ciutat, “no deixarem passar ni una”, va afegir el regidor Ramon Bassas, que va animar els ciutadans a denunciar aquest tipus de conductes.

Alternativa a la sanció per al consum de drogues
Pel que fa al programa Alternativa educativa a la sanció administrativa per consum o tinença de drogues il·legals -emmarcat dins el Pla Municipal de Drogodependències-, el regidor de Benestar Social Oriol Batista va destacar que és “fruit de mesos de treball entre diferents institucions i serveis” entre els que destaca la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Després del més de mig miler de denúncies rebudes aquest any per consum i possessió de drogues, l’ajuntament va decidir proposar una alternativa al procés sancionador, un treball que ha culminat amb aquest programa.

Les alternatives proposades per als joves menors d’edat que incompleixin la normativa municipal depenen del grau de risc que presentin en relació al consum de drogues. Els adolescents amb un consum experimental, hauran d’assitir a sessions informatives; davant el consum experimental però amb cert factors de risc, les institucions faran un seguiment individual del cas de l’adolescent i aquells casos que presentin un consum problemàtic seran atesos des del Centre d’Atenció a les Drogues. En tots els casos, la família signara un document per establir l’acord i en el moment de finalitzar el pla d’acció es retirarà la possible sanció.

L’Alternativa neix amb la voluntat de disminuir els riscos del consum de les drogues entre els adolescents, ja siguin riscos legals, sanitaris, educatius o psicosocials, difícils de reduir amb la fredor d’una simple sanció econòmica.