Maresme sud debat la gestió del canal conjunt de la TDT

Baron demana un canal digital per a Televisió de Mataró

La Televisió Digital Terrestre es mou al Maresme. El passat dilluns, l’alcalde Joan Antoni Baron va presidir una reunió amb els alcaldes dels dotze municipis compresos entre Caldes d’Estrac i Mongat, i en presència del president de la Xarxa de Televisions Locals, Miquel Bonastre, per decidir el model de gestió del futur canal públic de TDT que compartiran aquestes localitats.

En el desplegament de la TDT al Maresme, pionera en la implantació de la TDT, es dedicarà a l’àmbit comarcal un canal digital, amb quatre programes —és a dir, l’equivalent a quatre canals analògics actuals. D’aquests quatre, dos seràn d’explotació privada, i els altres dos seran públics. Els 23 muncipis de la comarca s’han dividit en dos nuclis, el baix Maresme —de Mongat a Caldes d’Estrac, que inclou Mataró— i l’alt Maresme —d’Arenys a Tordera—, cadascún d’aquest gestionarà un d’aquests programes públics.

La reunió de dilluns va servir per discutir la gestió d’aquest canal compartit i per constituïr la comissió de treball que prepararà el projecte de gestió que cal presentar a la Generalitat abans del 2006. La XTVL va explicar als alcaldes l’actualitat tecnològica en el camp de la televisió I les possibilitats i recursos de la xarxa, tant en infraestructura com en programació.

Proximitat i interacció
El conseller regidor de Presidència, Esteve Terrades, present a la reunió, va explicar la importància dels canals públics de TDT: “La TDT és l’entrada de les noves tecnologies a totes les cases”. “És un nou canal de participació de la ciutadania” explicava Terrades, mentre argumentava la interacció amb l’espectador per afavorir la informació: “si els canals privats fan servir els canals interactius per què els espectadors puguin votar en concursos, els canals públics tenen una eina per informar i, també, per enquestar o consultar als ciutadans”. Les possibilitats de la TDT són més valorades en l’àmbit comarcal, doncs permet una major difusió de la informació local.

Un canal per a TV Mataró
Per una altra banda, Televisió de Mataró està immersa en el pla que l’ha de portar a ocupar un dels dos programes d’explotació privada, d’aquest canal digital comarcal. TVMataró va signar al juliol, un conveni amb l’Ajuntament que ha de servir per regularitzar la situació del canal local amb la finalitat de concorrer al concurs per la llicència d’explotació de la TDT. Abans de començar la reunió, l’alcalde Joan Antoni Barón va mostrar la seva voluntat que a TV Mataró se li atorgui una de les llicencies privades per “drets històrics”. Precisament, l’alcalde ha remès una carta a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals en al que explicita el seu desig, i demana que s’otorgui una de les llicències privades de TDT a TV Mataró.