Picabaralla entre l’alcalde i el PP per la dimissió de Civit

El ple extraordinari accepta la dimissió d’Antoni Civit, tot i l’abandó del PP

En el Ple extraordinari convocat per fer efectiva la dimissió del regidor d’ERC, Antoni Civit, la crisi de l’IMPEM va prendre un nou protagonista: L’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron. Vers aquest es van dirigir totes les crítiques de l’oposició i, fins i tot, va protagonitzar un encarament amb els regidors del Partit Popular amb greus insinuacions.

Els tres grups municipals al tripartit van lamentar la dimissió de Civit. El PSC, mitjançant Ramon Bassas, va descriure com a “tristes” les circumstàncies que han dut a Civit a deixar el càrrec. El regidor socialista va especificar que ho havia fet “per voluntat pròpia, un gest que l’honora”. Des d’Iniciativa, Jaume Graupera va expressar el “dolor” de la formació i va denunciar que Civit “ha pagat amb escreix” els seus errors. Des de les pròpies files, el republicà Genís Bargalló va remarcar una altra vegada la innocència del seu company, reflectida en la manca d’irregularitats en l’expedient informatiu.

L’oposició centra la culpa en l’alcalde
Ara bé, quan va arribar el torn de l’oposició, tant Convergència i Unió com sobretot el PP, es van centrar en la figura de l’alcalde com a màxim responsable d’aquest afer. El cap de CiU, Joaquim Esperalba, va remarcar la gravetat de la dimissió d’un cap de llista a la vegada que equiparava l’expedient com “una pantomima” per guanyar temps, doncs “Civit tenia els dies comptats des de les declaracions dels treballadors de l’IMPEM el ple passat” va sentenciar Esperalba. “El govern mana més que governa” va exposar Esperalba, mentre analitzava l’actualitat política sentenciant: “l’alcalde necessita pau per donar-se a conèixer per les properes eleccions, però aquesta legislatura no acabarà bé”.

El portaveu del PP, Paulí Mojedano, va tenir més veu crítica contra l’alcalde a qui va responsabilitzar de tot l’afer, mentre repetia els arguments que s’han sentit en altres plens: de ser el govern de la propaganda, de no governar i de fer política partidista.

Picabaralla amb l’alcalde
El moment més tens del ple va sorgir arran d’una enumeració de Mojedano: “hi ha el nacional socialisme, el nacional catolicisme i aquí tenim el nacional progressisme”. La sala, inclòs l’alcalde, va interpretar la frase com una equiparació de l’actual tripartit amb el govern nazi de Hitler. Una frase que Mojedano va matisar argumentant que “aquest és un govern d’etiquetes” en al·lusió a l’autodenominació de govern progressista i d’esquerres.

Baron va contestar al grup municipal que d’aquests governs —referint-se al nacional socialista— és “una cosa que vostès coneixen millor que nosaltres”. Afirmació que va provocar la reacció del regidor popular David Rovira, que va demanar a l’alcalde que retirés les seves paraules per haver “insultat” al seu partit. Baron es va remetre a les paraules de Mojedano i va deixar pendent de revisar l’acta de la sessió per desdir-se de les seves paraules. Arran d’aquesta picabaralla amb l’alcalde, el grup popular va abandonar el Ple abans de la votació.

El Ple va acceptar la dimissió del regidor Antoni Civit, per 20 vots a favor —els del PSC, CiU, ICV i ERC— i cap en contra.