El PSC tomba la declaració institucional d'ERC i Junts per Mataró en contra de la sentència del Procés

Per la seva banda, ECPM també ha presentat la seva pròpia esmena en la qual ha deixat clar el seu "rebuig a la judicialització del conflicte polític" i la seva "defensa del diàleg i el dret a la llibertat d'expressió"

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 23 Octubre 2019 10:51

Ple municipal

Deu dies després de fer-se públic el veredicte, totes les formacions polítiques amb representació a l'Ajuntament de Mataró (menys Ciutadans) han assistit a un ple municipal extraordinari sobre la sentència del Procés. Els principals interessats en aquesta trobada eren ERC-MES i Junts per Mataró, que han presentat de forma conjunta una declaració institucional per demanar l'amnistia dels presos catalans i defensar el dret a l'autodeterminació.

Les demandes del bloc independentista

Alfons Canela ha estat l'encarregat d'iniciar el torn de paraula. Després de criticar l'hora triada pel govern per programar el ple (les 9 del matí), el portaveu de Junts per Mataró s'ha reafirmat en el compromís del seu partit perquè es garanteixi "el dret polític d'autodeterminació i els drets i llibertats de tots els mataronins". D'altra banda, s'ha mostrat contundent a l'hora de demanar l'amnistia dels presos i ha assegurat que "polítics com Miquel Iceta, "que sempre tenen excuses per romandre en l'immobilisme, no fan més que contribuir que es podreixi el sistema".    

Ple municipal

A continuació, Francesc Teixidó ha aprofitat la seva intervenció per defensar tres idees: "Amnistia, dret d'autodeterminació i diàleg com a via política de resolució del conflicte". En tot moment, el portaveu d'ERC-MES ha mostrat el seu clar rebuig a la sentència del Procés i ha reclamat "la llibertat immediata dels presos". De la mateixa manera, ha afirmat que "el que està passant no es pot presentar com un problema d'ordre públic" i ha posat en relleu "el caràcter pacífic del moviment independentista". En aquest sentit, Teixidó ha volgut denunciar "la repressió viscuda a Mataró durant els dies de mobilitzacions de la passada setmana", amb menció inclosa a la detenció del cupaire Juli Cuéllar (present al Saló de sessions).

Les esmenes dels partits del govern municipal

Després de la declaració institucional conjunta, tant el PSC com ECPM han pronunciat les seves esmenes. En primer lloc, Xesco Gomar ha opinat que "el diàleg i la negociació entre totes les parts és imprescindible per sortir d'aquest atzucac" i ha expressat el seu desig que "la situació retorni a la via política". Tanmateix, el portaveu socialista ha realitzat una ferma reivindicació de la llei. Per últim, Gomar ha assegurat que la seva formació també desvincula el moviment independentista pacífic de les accions violentes.

En el seu torn de paraula, ECPM ha deixat clar des d'un primer moment que votaria en contra de l'esmena presentada pel PSC i la declaració institucional d'ERC-MES i Junts per Mataró. La regidora Sari Martínez Vega ha aprofitat per condemnar la violència exercida aquests darrers dies i defensar que "es faciliti la sortida de la presó dels polítics catalans i el retorn dels exiliats". Per a la formació liderada per Sergi Morales, "cal treballar per una sortida a curt termini que ens permeti avançar a través del diàleg i el compromís amb el dret a la llibertat d'expressió". En qualsevol cas, ECPM ha assegurat que "rebutja la judicialització del conflicte polític".

Una votació sense sorpreses

Després de certs inconvenients logístics en el recompte, l'esmena presentada pel PSC ha aconseguit substituir la declaració portada a ple pel bloc independentista amb 12 vots a favor, 11 en contra i cap abstenció. L'esmena d'ECPM tampoc ha pogut prosperar, amb 2 vots a favor, 22 en contra i cap abstenció.