80 anys de l'afusellament de l'Alcalde Abril

Esquerra Republicana recorda la figura de qui va proclamar la República i ser Alcalde en dos períodes en l'aniversari rodó del seu assassinat a mans franquistes

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 15 Març 2019 00:00

Ciutat 2017/2019, alcalde abril

Josep Abril i Argemí va ser Alcalde de Mataró i va ser afusellat pel franquisme, poc després de la victòria feixista a la Guerra Civil i l'entrada dels Nacionals a Mataró.

Aquest dissabte, dia 16 de març, es compleixen amb exactitud 80 anys de l'assassinat a fusell i la commemoració tindrà sobretot reverberació en clau del que va ser el seu propi partit: Esquerra Republicana de Catalunya. Tres actes, a més de les "salves d'honor" que ressonaran dissabte a trenc d'alba a mode recordatori dels trets que van acabar amb la vida d'Abril, serviran per tornar a posar sobre la taula una figura històrica com la de l'Alcalde Abril, recuperada i reivindicada.

La reivindicació de l'Alcalde Abril traspassa lògicament l'àmbit de partit. En els darrers anys es va aprovar nomenar-lo Fill Adoptiu de la ciutat, s'ha sol·licitat que sigui també integrant de la Galeria de Mataronins Il·lustres, s'ha aprovat una querella de la ciutat contra l'Estat pel seu afusellament –de la que no se'n té més notícia– i s'ha inaugurat una escultura de record en plena Riera.

La figura de Josep Abril és, juntament amb la del dirigent anarcosindicalista Joan Peiró, les dues personalitats principals dels anys de la República i la Guerra Civil a la ciutat. Tots dos van ser afusellats per la mateixa dictadura feixista. La memòria col·lectiva és necessària.

Ciutat 2017/2019, alcalde abril 2

Qui era l'Alcalde Abril?

Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1869 - Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Abril va ser qui va proclamar la II República a la ciutat.

Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Federalista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència.

El 16 de març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.

L’Ajuntament va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum el 16 d’abril de 2012 en un acte institucional. El títol el van recollir les nétes i la besnéta de l’homenatjat.

ELS ACTES:
•Conferència Memòria i Justícia
Amb Ester Capella, Consellera de Justícia, i Juli Cuéllar, Historiador.
Divendres 15 a les 19h a l'Ateneu Fundació Iluro.
•Projecció imatges Alcalde Abril
Dissabte 16 durant la tarda davant l'Ajuntament.
•Documental biogràfic Alcalde Abril
Diumenge 17 a les 19h al Foment Mataroní