Els comuns i el PSC signen un acord pressupostari

Augmentar en un milió d'euros la partida per habitatge social, clau pel suport d'Esteve Martínez (ICV-EUiA) i Sarai Martínez (Podem) als comptes del 2019

Acord entre PSC i Comuns

El govern de l'Ajuntament de Mataró no renuncia a poder aprovar els pressupostos del 2019, que van quedar tombats en la seva primera votació. Això és el que es desprèn de la signa de l'acord entre PSC, Mataró en Comú i Podem que ha de permetre que els vots d'Esteve Martínez d'ICV-EUiA i Sarai Martínez no adscrita de Podem sumin als sis vots que té el PSC al Ple. La signatura de les esquerres mataronines es fonamenta en una sèrie de modificacions respecte el projecte inicial que els comuns han arrancat del projecte inicial. El més important és que el pressupost en matèria d'habitatge  passa de 570.000 euros a 1.570.000 euros, tant per a la compra i rehabilitació d’habitatges com per a l’exercici del dret de tanteig i retracte que s’incorporaran a la borsa de lloguer social i assequible. 

L'acord, oficialitzat pels tres partits, inclou una sèrie d'esmenes al projecte inicial del PSC en clau de gir a l'esquerra. Crear una comercialitzadora energètica pròpia per lluitar contra la pobresa energètica, aprovar els projectes executius de la Biblioteca Pública del Triangle de Molins o la gossera o augmentar en 100.000 euros la partida per a la promoció de la igualtat de gènere amb polítiques com el "No és no" són altres elements que inclou l'acord signat. També es contempla  augmentar la partida pressupostària de promoció i protecció social i ajuts socials en 200.000 euros.

 

L'acord entre comuns i psc

Aprovació incerta

Després de la signatura amb els comuns, el govern del PSC pot tornar a intentar fer la tramitació pressupostària. El mateix Alcalde David Bote, a l'acte, va afirmar que "aquest és un acord obert, inclusiu i amb voluntat de ser majoritari.En aquest sentit faig una crida als altres grups municipals per continuar el debat i les propostes que facin possible l’aprovació del pressupost 2019."

Números a la mà, amb els dos regidors comuns del Consistori, el projecte comptaria amb 8 vots favorables que, de repetir-se els posicionaments de la tramitació inicial, validarien aquest tràmit en sumar més que els 5 de CiU i els 2 de la CUP que s'hi van oposar. Altra cosa serà tota la negociació política pendent per tal que els grups que es van abstenir repeteixin aquesta posició i, fins i tot, la mantinguin davant una eventual aprovació definitiva.