Cinc eixos pel Pla Jove X Mataró 2018-2022

L’emancipació, la transformació, el benestar, el territori i la referencialitat són els punts centrals del document que treballa per garantir els drets dels joves

Ple de febrer

La Junta de Govern d’abril va aprovar el Pla Jove X Mataró 2018-2022, un document de treball transversal i de ciutat que vol superar la lògica de les polítiques sectorials i que proposa respostes perquè els joves puguin desenvolupar la seva vida d’una manera autònoma i lliure. El text es proposa resoldre les deficiències de l’actual model de creixement basat cap a un model de desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador.

Mataró té més de 126.000 habitants, dels quals més de 22.000 són joves entre 12 i 29 anys.

Tres reptes

El document vol respondre tres reptes diferents: lluitar contra l’atur, les desigualtats educatives i d’accés a l’habitatge; dotar d’oportunitats iguals per a la cohesió social i territorial; i, per últim, treballar per la imatge i el reconeixement de les polítiques de joventut.

Cinc eixos d’actuació

Per aconseguir resoldre els reptes assenyalats, el pla indica una proposta estratègica estructurada entorn 5 eixos d’actuació i 15 àmbits d’actuació, els quals engloben 178 accions. Els reptes fan referència a l’emancipació, la transformació, el benestar, el territori (referent a la cohesió social, mobilitat i sostenibilitat) i, per últim, la referencialitat.

Entre les actuacions previstes hi ha la d’apostar per un equipament central referent de les polítiques de joventut en l’àmbit de la ciutat i la comarca, reforçar mecanismes i crear nous canals de comunicació amb les persones joves i potenciar els programes de formació i ocupació, entre molts altres.

Emmarcat en la Llei 33/2010 de polítiques de joventut i el Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2010-2020, el document neix en un moment en el qual Mataró està definint una estratègia de futur per a la ciutat de cara a l’any 2022. A més, aquest exercici nascut de la reflexió i el treball s’emmarca dins l’Estratègia Europea 2020.