Impuls pel Centre i inversió social a Rocafonda i Cerdanyola

El govern planteja un pressupost continuista amb capítol important en m

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 19 Desembre 2017 17:07

Barris, cerdanyola

Aquest divendres 22 s'ha d'aprovar, inicialment, en Ple Municipal el pressupost de l'Ajuntament de Mataró pel 2018. En la mateixa sessió en què les Ordenances Fiscals tenen tots els números de superar sense problemes l'aprovació definitiva, el govern sotmet al primer tràmit un projecte que admet continuista respecte el de l'any passat i pel que esper comptar amb suficients acords. Dimarts mateix es presentava als portaveus de grups municipals un document que, en el capítol d'inversions, dibuixa una doble prioritat: per una banda manté l'esforç en rehabilitació i habitatge social fet a Rocafonda a l'empara de la Llei de Barris de la Generalitat –programa que s'extingeix aquest any– i hi afegeix Cerdanyola. L'Ajuntament pressuposta 500.000 euros per a dos dels barris on la inversió en polítiques socials és més necessària i demanarà a la Diputació que posi sobre la taula mig milió més.

El Centre de Mataró, per la seva banda, és una altra prioritat: "volem que sigui el motor econòmic de la ciutat i és per això que fem una aposta per mantenir les inversions previstes al Cafè Nou, La Presó o el traspàs de la biblioteca de la Fundació Iluro", apunta Juan Carlos Jerez.

El pressupost va demorat en calendari respecte la seva tramitació l'any passat i incideix especialment en l'aposta en habitatge, fomentant el lloguer social, a Rocafonda i Cerdanyola. "Volem mantenir la inversió que serveis per a la cohesió social i territorial de la ciutat", explica el regidor de serveis centrals, respecte l'aposta per Rocafonda i Cerdanyola. Aquest últim barri, el més densament poblat de la ciutat, està pendent de l'aprovació del seu Pla Integral. Rocafonda i Cerdanyola són les dues puntes de llança d'una inversió social per la que Jerez admet que "sabem que hi ha molts barris que necessiten que s'hi actuï". Per això augmenten la partida, per fer front a l'emergència habitacional que hi ha especialment en aquestes parts de la ciutat.

Edifici Pati Cafè Nou

Inversions en equipaments al Centre

Respecte el Centre, el full de ruta depèn del Concurs d'Idees del Pla d'Impuls però el govern ja provisiona partides per a dos equipaments a tocar l'un de l'altre i que han de permetre sacsejar l'eix Riera. Per una banda La Presó i per l'altre el Cafè Nou. El govern manté el calendari previst en aquests dos equipaments i no varia de rumb. Una partida important, també en l'àmbit del Centre, és la prevista per al traspàs de la biblioteca de la Fundació Iluro a la titularitat pública. Jerez confia que amb els 800.000 euros previstos es pugui obrir com a tal aquest 2018, segurament al local de la Plaça de la Muralla que havia acollit la cooperativa Actua en els seus inicis.

La principal despesa de l'Ajuntament el 2018 tornarà a ser la destinada a finançar el deute municipal, que se situarà en un 83,54 per cent i segueix la tendència a la baixa, ja que era del 90,4 per cent el 2017 i del 99,91 per cent el 2016.

El projecte de pressupost de l'Ajuntament contempla un creixement de l'1,37 per cent derivat del repunt de l'Impost de construccions i 800.000 euros més de les participacions en interessos de l'Estat. El total puja fins als 136.662.0000 euros que s'enfila fins més enllà dels 179.000 si es contemplen les empreses municipals.