Una ordenança municipal regularà les terrasses de bars i restaurants

La norma intenta compatibilitzar la funció de dinamització de les terrasses amb la convivència ciutadana i cerca un equilibri entre l'interès públic i el privat

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Dilluns, 20 Novembre 2017 17:03

Ple de novembre

El Ple Municipal va fer el primer pas definitiu perquè Mataró compti amb una regulació en les terrasses de bars i restaurants aprovant inicialment l’Ordenança reguladora. L'objectiu és el de millorar la implantació i ús de les terrasses, compatibilitzant la seva funció de dinamització dels entorns urbans amb el respecte per a la convivència. L’avantprojecte es va aprovar al juny i durant el termini d’exposició pública van presentar al·legacions el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme i els grups municipals d’ICV-EUiA i ERC-MES, algunes de les quals han estat estimades. Ara s’obre un termini d’informació pública de 30 dies i, si no es presenten al·legacions, la nova ordenança quedarà aprovada definitivament.

Una normativa més flexible

Núria Moreno, regidora del govern municipal, va destacar la necessitat de Mataró de tenir una ordenança “que respecti l'interès públic i privat” i que garanteixi la convivència ciutadana. Des del govern consideren que la nova normativa admet una major flexibilitat perquè tots els establiments puguin disposar de terrassa, sempre que es permeti i respecti el pas de vianants. Les terrasses s’hauràn de situar a la vorera deixant un pas lliure de 2 o 1.5 metres entre la façana i la terrassa, en funció de l'amplada de la vorera. En general s’admetrà la instal·lació de taules, cadires, para-sols, tendals, proteccions laterals, vetlladors o d’altres.

Des de Ciutadans, Juan Carlos Ferrando va destacar que “tot el que afavoreixi a les terrasses ajudarà a fomentar l'activitat econòmica de la ciutat, cosa que ens anirà bé”.
Ple de novembre

Per la seva banda, Juli Cuéllar, de la CUP, va criticar que “posar terrasses sembla una cursa d'obstacles” perquè l'ordenança està feta a mida de les terrasses existents i “no vetlla pels interessos del conjunt de la ciutadania i els seus drets”. És per aquest i d'altres motius que els regidors de la CUP van votar en contra l'aprovació inicial de l'ordenança. Per la seva banda, ERC, ICV i VOLEMataró van abstenir-se i la resta de formacions van votar a favor.
Ple d'octubre

Modifiquen l'horari

A petició del Gremi d’Hostaleria s’han modificat les dates de les temporades d’estiu i hivern que marquen els horaris de les terrasses, allargant la temporada d’estiu que anirà del 15 d’abril al 14 d’octubre. En temporada d’estiu l'horari en el qual les terrasses podran obrir serà de 8 a 24 h de diumenge a dijous, i de 8 a 1 h els divendres, dissabtes i les vigílies de festius. Els horaris d’hivern són de 8 a 23 h de diumenge a dijous, i de 8 a 24 h els divendres, dissabtes i les vigílies de festius. Cal destacar, a més, que l’horari general podrà reduir-se per causes justificades i ampliar-se amb motiu de Les Santes o altres festivitats.