Una ordenança per mantenir la seguretat, la salut i el benestar dels animals

El Ple aprova definitivament la nova ordenança de tinença, protecció i control animal que vol garantir una bona convivència entre persones i animals en l'espai urbà

  • Laia Mulà
  • Dilluns, 20 Novembre 2017 12:47

Ple d'octubre

La nova ordenança municipal sobre tinença, protecció i control animal va quedar aprovada definitivament després que el Ple Municipal de novembre hi donés el vistiplau. El document definitiu va comptar amb una majoria de vots a favor de la mà del PSC, CiU, C's, PP, ICV i ERC. El document havia estat aprovat inicialment al Ple del juliol i, des de llavors, va estar exposat públicament per rebre al·legacions. En total, en va rebre 44, de les quals se n’han acceptat 6 en la seva totalitat i 6 parcialment. Una de les aportacions més destacades que s’ha incorporat és que l'aplicació de sancions per l’incompliment de l’obligació de diluir l’orina dels gossos es començarà a aplicar a partir de l’1 de febrer del 2018.

Cinc entitats presenten al·legacions

Les entitats que van presentar al·legacions durant els últims mesos, segons va informar el regidor socialista Joan Vinzo, són Plataforma per Catalunya, l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE), l’entitat SOS Animal Maresme, “Nuestra Voz Animal” i Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA).

El regidor va afirmar que van acceptar aquelles que enriquien l'ordenança com, per exemple, la de prohibir “els collars de càstig o descàrrega elèctrica”. D'altres al·legacions aprovades són la d'afegir la prohibició de circular amb gossos lligats a vehicles rodats de qualsevol naturalesa o la de contemplar l'eutanàsia com a última opció i només en casos de malaltia incurable, per motius de sanitat pública i per altres supòsits dins la legislació vigent.

Ple de novembre

Plataforma per Catalunya va presentar al·legacions, una de les quals perquè opinen que les sancions en relació a diluir l'orina dels gossos són excessives. Des del seu punt de vista, el camí per aplicar-ho seria “fent pedagogia i conscienciació cap a la ciutadania” i oferint més espais pels gossos i més pipi cans, va declarar Mònica Lora.

Sancions

Les sancions van en funció del tipus d’infraccions que es tipifiquen en lleus, greus o molt greus amb multes des de 100 euros, fins a 3.000 euros.

Salut, seguretat i benestar

El document té com a objectiu regular la protecció, control i tinença d’animals en la seva interacció amb el medi urbà i les persones per garantir una bona convivència. També es proposa preservar la salut pública i la seguretat assolint un bon nivell de protecció i benestar dels animals en l’esfera física i psíquica, garantir la tinença responsable i reduir al màxim les pèrdues i els abandonaments d’animals de companyia.

Algunes de les normes que estableix el text, en relació al benestar animal, són que els propietaris d’animals han de disposar d’un espai amb ventilació, humitat, temperatura, llum i aixopluc adequats i necessaris per evitar cap patiment i per satisfer les necessitats vitals i el benestar físic i psíquic de les seves mascotes, que els cans no poden estar més de 12 hores sols, que els animals han de rebre atenció veterinària i els propietaris han de treure a passejar als seus gossos un mínim de dos cops al dia o que cal que els gossos, gats i fures estiguin registrats al cens municipal.
Teràpia psíquica amb gossos

En termes de convivència i civisme, el text estipula que les persones propietàries d’animals domèstics estan obligades a adoptar les mesures necessàries per impedir que la tranquil•litat del veïnat sigui alterada pel comportament dels seus animals, prohibeix des de les 21 h fins a les 8 h deixar en espais oberts als animals que amb els seus sons destorbin el descans del veïnat i en cap cas es permet l’ús per part dels particulars de productes com sofre o llegiu per repel•lir les miccions en les façanes dels edificis i a les voreres i, per a aquesta finalitat, només s’admet l’ús de productes comercials específics, entre altres mesures.

Pel que fa a les colònies de gats ferals, la nova ordenança regula per primer cop aquestes colònies amb un seguit d’articles que estipulen, entre d’altres, que els gats ferals que conviuen en el municipi agrupats en colònies formen part de la fauna urbana i se’ls ha de respectar la forma de viure i l'espai sempre que sigui possible.