Un estudi per valorar sis possibles models de gestió per a Mataró Bus

Mataró és el primer municipi a aplicar una nova guia perquè els municipis determinin quin és el millor model de gestió per al seu transport urbà

Ciutat 2017, mataró bus

Un estudi elaborat per l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) a petició de l’Ajuntament de Mataró valora els pros i contres de l'aplicació de sis possibles models de gestió per al servei de transport públic municipal. Mataró Bus està actualment en mans d'una empresa privada per concessió municipal amb autobusos de propietat municipal i el contracte finalitza a 31 de desembre. Tot i la possibilitat de pròrroga del contracte, el Govern municipal ha anunciat la intenció de consensuar amb els grups municipals de l'Ajuntament la millor opció de futur.

Mataró és el primer municipi que rep l'aplicació pràctica de la guia BusVALUA@AMTU confeccionada per l’AMTU i el Centre d’Innovació del Transport (CENIT) per avaluar els diferents models de gestió del servei de bus urbà. L'estudi va ser presentat davant la Comissió Informativa de Gestió de l’Espai Públic perquè la puguin valorar.

Les sis opcions

En el cas de Mataró, l’estudi contempla sis alternatives de gestió valorant l’escenari amb inici l’any 2019: el de gestió directa, el servei externalitzat, la concessió amb transferència del risc d’oferta, la concessió amb transferència del risc operacional, concessió amb transferència del risc operacional i propietat dels mitjans privada o amb societat mixta. Fins ara el servei de Mataró Bus correspondria al tipus de concessió amb transferència del risc operacional, model en el qual el servei es fa mitjançant un operador privat, al qual se li transfereixen els riscos d’oferta i demanda a canvi d’una compensació anual fixa.

Un cop fetes les valoracions de cada opció, la més ben valorada i, per tant, la recomanada per l'estudi per gestionar el servei de Mataró Bus és l’opció 5:  concessió amb transferència del risc operacional i propietat dels mitjans privada.