Rebutgen la instrumentalització política de la Policia Local

El Ple d'octubre aprova la proposta de resolució que dóna suport a la llibertat d'expressió i rebutja que la Policia Local actuï com a Policia Judicial a Mataró

  • Laia Mulà / Daniel Ferrer
  • Divendres, 27 Octubre 2017 12:19

Ple d'octubre

El Grup Municipal de la CUP, CiU, ERC-MES i VolemMataró va presentar una proposta de resolució al Ple Municipal d'octubre amb dues finalitats: rebutjar la instrumentalització política de la Policia Local i donar suport a la llibertat d'expressió de la ciutadania. La proposta neix del fet que la Policia Local exercís de policia judicial durant l'1O i els dies previs a la celebració del Referèndum. Les funcions que se'ls demanava contemplaven el fet d'elaborar informes en relació a les activitats preparatòries del referèndum, d'adoptar mesures per evitar la consumació dels 'delictes' requisant urnes, sobres i propaganda electoral, entre altres, i de practicar les diligències necessàries per acreditar els 'fets delictius' i determinar les responsabilitats penals exigibles.

Segons especificava el text de la proposta, tan sols les policies locals que hagin signat el Conveni de Col·laboració entre el Ministeri de l'Interior i la FEMP, poden actuar com a Policia Judicial, i aquest no és el cas del cos policial de Mataró. Per aquest motiu, defensen que se'ls van atribuir funcions que no els corresponien i critiquen que van identificar a “ciutadans i ciutadanes que exercien el seu dret a la llibertat d'expressió i que les seves dades poden haver estat traslladades a la fiscalia”.
Ple d'octubre

Aproven la proposta

Els acords proposats en la proposta, la qual va ser aprovada, inclouen que l'Ajuntament ratifiqui el seu compromís amb la llibertat d'expressió, rebutgi la instrumentalització política de la policia local, informi els identificats si les seves dades s'han traslladat a la Fiscalia i se'ls ofereixi assessorament jurídic, entre altres. La proposta va comptar amb l'abstenció de la Regidora No Adscrita i amb els vots en contra del PP, PSC, PxC i C's. Per la seva banda, ICV va donar suport a la proposta.

Juan Carlos Jerez, regidor del PSC, va defensar que la Policia Local va fer la seva feina "sense interferències polítiques" i que van fer la seva feina seguint ordres de la Fiscalia transmeses a través dels Mossos d'Esquadra.