Mataró posa fi a les relacions institucionals amb la Casa Reial

La Junta de Portaveus va aprovar una declaració institucional presentada per la CUP perquè l’Ajuntament trenqui relacions institucionals amb la Casa Reial

  • Laia Mulà
  • Dimarts, 24 Octubre 2017 16:03

El Rei Felip

La proposta de la CUP perquè l'Ajuntament posés fi a les relacions institucionals amb la Casa Reial va ser aprovada amb els grups municipals de CiU, ERC-MÉS, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA. Per la seva banda, però, els grups municipals del PSC, C’s, PP i PxC van votar en contra d'aquesta proposta, la qual criticava el posicionament del Rei d'Espanya en el seu discurs després dels fets de l'1 d'octubre.

Els acords proposats en la declaració institucional aprovada són que l’Ajuntament de Mataró reprovi el discurs realitzat el 3 d’octubre de 2017 pel Rei d’Espanya i, conseqüentment, trenqui les relacions institucionals amb la Casa Reial Espanyola. En segon lloc, es proposen traslladar aquest acord a la Casa Reial Espanyola, al Govern espanyol i al Govern de la Generalitat de Catalunya.

El text de la declaració aprovada destacava que el Rei d’Espanya és un personatge que mai s’ha sotmès a una votació i criticava que va qualificar d’antidemocràtics, deslleials i irresponsables els representants electes del poble de Catalunya.
A més, el Rei no va fer cap esment a la repressió policial ni a les prop de 900 persones ferides per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el dia 1 d’octubre.

Un discurs contra les idees independentistes

Des de la CUP, els impulsors de la proposta, també van denunciar que “el Rei d’Espanya mai ha fet cap discurs contra la corrupció o contra les retallades, però en canvi, contravenint el paper de neutralitat política i ideològica que li marca la Constitució espanyola, sí que s’ha prestat a opinar en contra de les idees d’una part important de la ciutadania catalana”.