Els difícils números de la moció de censura

Una hipotètica acció contra Bote requereix d'un candidat de consens i 15 dels 27 regidors

  • Cugat Comas
  • Dijous, 21 Setembre 2017 12:52

Ple de juliol

La hipòtesi d'una moció de censura contra l'Alcalde David Bote ha recobrat força en les últimes hores. La concentració en contra de l'operació policial d'ahir dimecres davant l'Ajuntament va servir per tornar a visualitzar l'hostilitat del sobiranisme local amb el responsable socialista, la pressió sobre el grup municipal de CiU perquè trenqui el pacte de govern i, a la vegada, va posar sobre la taula altra cop una moció que dies enrere s'havia refredat. La moció de censura ha estat objecte de converses entre els regidors de partits pro-Referèndum –la majoria dels quals s'han coordinat i assumit l'organització local del mateix– però és una operació política d'alt voltatge i que té una aritmètica difícil.

Per ser exitosa, la moció no només necessitaria d'un candidat de consens sinó també un suport superior als 14 regidors que marquen la majoria absoluta. Els partits necessitarien els vots del regidor d'ICV-EUiA Esteve Martínez i de la regidora no adscrita Ana Maria Caballero.

Pel mecanisme de la moció de censura es proposa una alternativa a l'actual Alcalde que ha de triomfar en un Ple Municipal. En l'atomitzat saló de sessions mataroní, però, la majoria requerida hauria de ser de 15 regidors dels 27, no de 14. La raó d'això la provoca la naturalesa de regidora no adscrita d'Ana Maria Caballero. La llei estipula que la majoria absoluta en aquests casos s'ha de fer augmentar amb el mateix nombre de regidors proposants que hagin deixat de pertànyer al grup municipal amb el que van iniciar el mandat. Com que Caballero va abandonar Volem Mataró, la majoria requerida serà de 15 regidors i no de 14. I no és un detall menor.

Quadratura complicada

Aquest requisit numèric pot encarir la moció fins a fer-la inviable. Si entre els mateixos partits sobiranistes no es tenia ja clara la moció –altra cosa és una cada vegada més probable sortida de CiU del govern– el fet de requerir 15 regidors fan que els grups municipals de CiU, ERC, CUP i Volem haguessin de sumar els vots de Caballero i del regidor d'ICV-EUiA Esteve Martínez. Una suma que, a més, s'hauria de constituir a partir d'un candidat alternatiu consensuat entre els 15 regidors. Descartat l'actual Primer Tinent d'Alcalde Quim Fernàndez, l'única opció podria ser la de Francesc Teixidó tot i que la carambola per posar d'acord grups amb antagonismes tan clars com els que hi ha entre l'actual oposició d'esquerres i CiU no seria gens fàcil de solucionar-se.