L'Ajuntament hauria de facilitar l'organització del referèndum

El Ple Municipal va aprovar la proposta de resolució però l'Ajuntament ha aturat l'operativa electoral després de la resolució del TC

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Divendres, 08 Setembre 2017 13:08

Ple de setembre

El Ple de setembre va aprovar una proposta de resolució presentada per ERC-MES, CiU i la CUP que demanava que l'Ajuntament donés suport a l'organització del referèndum a Mataró. L'acord especificava que L’Ajuntament de Mataró col•laboraria amb la Generalitat i la Sindicatura Electoral, “realitzant totes les accions necessàries per a assegurar l’organització del Referèndum de l’1 d’octubre amb normalitat democràtica, de manera que tots els mataronins puguin exercir lliurement el seu dret a vot.”

Per la seva banda, David Bote, alcalde de Mataró, va engegar dijous al matí l'operativa electoral però va avisar que una resolució del Tribunal Constitucional contra la llei del referèndum l'obligaria a fer marxa enrere.

El text de la proposta

La proposta reconeix el dret a decidir el futur polític com un dret essencial i defensa que la manera de materialitzar-lo és mitjançant un referèndum, 'una eina inclusiva que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments'. Per aquest motiu, tot i el desacord del PSC, la proposta demanava que l'Ajuntament donés suport al referèndum perquè els mataronins puguin votar.

Mig miler de ciutadans davant l'Ajuntament
Unes 500 persones van participar de la concentració que va tenir lloc davant l'Ajuntament mitja hora abans de l'inici del Ple de setembre. Sota els crits de 'Volem votar', els manifestants van insistir en què els mataronins també volen votar i que, tal com deia una de les pancartes, 'amb en Bote o sense, l'1O votarem'. La concentració va finalitzar amb els participants entonant Els Segadors a l'uníson.
Manifestació

Els resultats

La moció va rebre els vots favorables de CiU, la CUP, ERC-MES, VoleMataró i la regidora no adscrita, sumant així 14 vots a favor. Per la seva banda, el PP, PSC i PxC van votar-hi en contra, C's es va absentar voluntàriament durant la votació i ICV es va abstenir. El PSC, a més, va presentar una esmena a la proposta que va quedar descartada perquè no va rebre recolzament de les altres formacions.

Ple de setembre
Una esmena del PSC
Núria Moreno, del PSC, va llegir l'esmena presentada pel PSC que remarcava que ningú es pot saltar les lleis i que “per superar l'atrinxerament, no anirem enlloc sense vies de diàleg i consens”. En l'esmena el PSC tornava a defensar la creació d'un estat federal.