La convocatòria del referèndum marca el Ple d'avui

Una concentració prèvia i una proposta de resolució pressionen el govern perquè faciliti les votacions

  • Redacció
  • Dijous, 07 Setembre 2017 12:51

Ple de juliol

El curs polític comença avui a Mataró amb el primer Ple Municipal després de les vacances. No serà, però, un Ple plàcid ja que l'horitzó de l'1 d'octubre es farà notar abans i durant la sessió plenària. La pressió sobre l'Alcalde David Bote i el govern municipal perquè faciliti la votació arriba avui a l'edifici de l'Ajuntament per tres bandes. La primera, la missiva signada per Puigdemont i Junqueras en què s'informa que es vol disposar dels col·legis electorals i el dispositiu habitual de les eleccions, amaparant-se legalment en la Llei del referèndum i la Sindicatura electoral que dijous va aprovar el Parlament. La carta dona 48 hores a l'Ajuntament local perquè es decideixi i precisament enmig d'aquest termini hi ha el Ple Municipal d'avui.

Mitja hora abans de l'inici d'aquest, el davant de l'Ajuntament serà escenari d'una concentració de favorables al referèndum. El seu ànim és el mateix que motiva la proposta de resolució conjunta de CiU, ERC i la CUP que previsiblement s'aprovarà amb els vots favorables de Volem. Més pressió, doncs, pel Govern.

Portes endins, es coneix la discrepància entre els dos socis de govern i també el rebuig per part del PSC a facilitar un referèndum que fins ahir no va ser convocat. El comodí amb el que els tres partits proposants volen jugar avui és que, quan es debati la posició de l'administració local, sí que hi haurà una convocatòria i fonament legal per la celebració de l'1 d'octubre, tot i que sotmesa a recursos judicials. Caldrà veure, doncs, com argumenta de nou l'Alcalde i el seu govern la posició oficial de l'Ajuntament envers el Referèndum i també com –a la vista de tothom– s'escenifica de nou la divisió en colors polítics del govern municipal. La sessió comença a les set.