Volen que l'església pagui l'IBI

Des d'ICV demanen a l'Ajuntament de Mataró que valori la possibilitat de cobrar l'IBI als edificis propietat de l'Església Catòlica fent ressò d'una sentència del TJUE

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 12 Juliol 2017 13:25

 

Ciutat 2017, santa Maria

ICV-EUiA vol que l'Ajuntament estudiï la possibilitat de deixar de bonificar l'Impost de Béns Immobles (IBI) de determinats edificis de l'Església Catòlica. La formació es fa ressò d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 27 de juny que obriria la porta a deixar de bonificar l’IBI en alguns casos, sobretot en espais on es duguin a terme activitats econòmiques.

Esteve Martínez, regidor d'ICV, va entrar per registre una petició al Govern mataroní perquè insti als serveis jurídics de l’Ajuntament a estudiar una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que permetria a l’Ajuntament el cobrament de l’IBI i d’altres imposts municipals d'aquests edificis.
Santa Maria Restauració

L'origen de la sentència

La sentència del TJUE té el seu rerefons en l’any 2011, quan l’Ajuntament de Getafe va cobrar l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a un col·legi catòlic de la ciutat per unes obres de remodelació de la sala d’actes. La institució religiosa va reclamar, als jutjats, la devolució de l’import econòmic fent valer el conveni establert entre l’Estat espanyol i la Santa Seu el 3 de gener de 1979, que eximeix als Ajuntaments de cobrar l’IBI als edificis de l’Església Catòlica. Aquesta qüestió es va traslladar, finalment, en forma de consulta al TJUE que ha avisat que les exempcions fiscals per a activitats econòmiques es poden considerar ajuts estatals il·legals.