Injecció de dos milions d’euros a Rocafonda

Bote i el vicepresident Oriol Junqueras visiten el barri on es desenvoluparà part de les inversions pendents de l’antiga Llei de Barris

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 15 Maig 2017 11:59

Oriol Junqueras a la presentació de la Llei de Barris

Els barris de Rocafonda i el Palau-Escorxador tenen pendents diverses obres de l’antiga Llei de Barris que aquest 2017 Ajuntament i Generalitat han acordat de començar a resoldre. Els dos milions que s’invertiran en aquest pla, en diverses partides, són l’apartat de més pes dins el catàleg d’inversions d’aquest any i també per això es va voler anunciar les futures obres amb una visita d’alt rang, la del vicepresident i conseller d’Economia Oriol Junqueras que va passejar-se pel barri amb l’Alcalde David Bote.

Els projectes que s’executaran són, d'una banda, la remodelació de la plaça de Joan XXIII i la reurbanització d’un tram de la ronda de Miguel Cervantes, amb un pressupost de 910.000 euros, una nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació, instal·lació d’ascensors i altres millores en les comunitats de veïns, amb 460.000 euros de pressupost, i la continuïtat de programes socials vinculats a la Llei de barris on s'invertiran 538.000 euros.

Mataró reactiva així algunes de les propostes previstes al Projecte d’intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador que, amb una inversió prevista de 13,8 milions d'euros, havien quedat pendents per manca de pressupost. Actualment, el 78,5% de les obres del projecte ja estan executades (amb una inversió de 10,8 milions d'euros) i el consistori té de termini fins a finals d'any per finalitzar les que resten per poder acollir-se al finançament de la llei de barris.

Oriol Junqueras a la presentació de la Llei de Barris


Remodelació de la plaça de Joan XXIII

La plaça actual presenta un desnivell de 4 m entre el punt més elevat i el més baix. La proposta de remodelació preveu rebaixar aquest desnivell i facilitar l’accés a la plaça. A la banda de dalt el desnivell es resoldrà amb rampes, escales i grades, mentre que a la banda inferior, la plaça quedarà integrada amb el carrer de Joan Miró, amb accés a peu pla. A la zona central de la plaça s’instal·laran jocs infantils. La superfície total d’actuació és de 3.240 m², ja que inclou també actuar sobre els carrers de Joan Miró o de Martin Luther King.

Reurbanització ronda de Miguel de Cervantes

Pel que fa a la reurbanització de la ronda de Miguel de Cervantes s’actuarà en el tram comprès entre la carretera de Mata i el carrer de Francisco Herrera. Es preveu la urbanització de voreres al costat de la riera de Sant Simó, amb la instal·lació de nou enllumenat, arbrat i mobiliari urbà, i la pavimentació amb asfalt sonoreductor. També es consolidarà el carril bici, es milloraran 8 passos de vianants i l’accés a les Cinc Sénies, i s’ordenaran els estacionaments existents al costat de la riera de Sant Simó amb aparcaments en semi-bateria. Es preveu igualment l’arranjament i millora de la xarxa de clavegueram i del centre transformador existent a l’àmbit.

Oriol Junqueras a la presentació de la Llei de Barris

Ajuts a la rehabilitació

A banda de les dues actuacions urbanístiques, l’Ajuntament ha publicat i té en marxa la convocatòria per a la concessió d’ajuts per a les obres de manteniment, rehabilitació i millora de l’accessibilitat d’habitatges en els barris de Rocafonda-El Palau-Escorxador. La convocatòria compta amb un pressupost màxim de 460.000 euros i el consistori podrà avançar fins al 75% dels ajuts atorgats.

Programes socials

A banda de les obres previstes i els ajuts a la rehabilitació d’edificis d’habitatges, aquest any l’Ajuntament invertirà 538.000 euros per donar continuïtat als programes socials vinculats a la Llei de barris que s’han anat executant els darrers anys (enfortiment del teixit associatiu, socialització i participació en el temps de lleure dels joves de 12-18 anys, entre d'altres).