Aposten per l’elecció directa dels alcaldes

L'ACM i la Diputació veuen amb bon ulls també l'allargament i la limitació de mandats

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 19 Gener 2017 11:49

Ple investidura Bote

Els màxims responsables de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Diputació de Barcelona, Miquel Buch i Mercè Conesa, veuen amb bons ulls els principals elements plantejats pel Govern per a la reforma del marc normatiu pel qual es regeixen els ajuntaments i que passen, entre d'altres, per l'elecció directa dels alcaldes; l'allargament de mandats a sis anys, però limitant els mandats dels càrrecs electes, o la reforma del marc competencial perquè els ajuntaments puguin recaptar directament un dels trams de l'IRPF. Tots dos dirigents veuen "oportú" fer ara aquest "replantejament" per poder dotar els ajuntaments de millors eines per a la seva autogestió. Buch i Conesa han participat aquest dimecres a la segona jornada de treball territorial del procés de debat GovernsLocals.cat, que s'ha celebrat a Mataró per a les comarques de Barcelona.

"Era una reflexió necessària", ha afirmat Conesa, que veu amb bons ulls alguns dels aspectes que recull la proposta del Govern, tot i que demana parlar-ne obertament per trobar el màxim punt de consens. En aquest sentit, afegeix Buch, calia fer "un punt i a part" amb l'actual legislació i aplaudeix que el Govern s'aturi i obri un procés participatiu amb el territori.

L’elecció directa, la gran novetat

Conesa considera un avenç que es plantegi l'elecció directa de l'alcalde, ja que en l'àmbit municipal, defensa, els ciutadans voten la persona que volen al capdavant dels pobles i ciutats. Sobre l'allargament i limitació de mandats no és tan explícita i fa una crida al diàleg per trobar la millor fórmula que garanteixi la "governabilitat" als ajuntaments donant-los la major "estabilitat".

En aquest sentit, Buch recorda que en el si de l'ACM aquestes qüestions ja s'havien debatut i "la majoria dels alcaldes es decanten per un sistema d'elecció diferent i per allargar els mandats, limitant-los, per poder impulsar projectes a llarg termini". Amb tot, per a Buch el més urgent és "sortit de la cotilla de la legislació espanyola amb una llei adaptada al segle XXI".