El pressupost del 2017, el primer amb inversió

El suport de Ciutadans i l'abstenció d'ERC-MES, PP i PxC –per error– permeten tirar endavant el primer tràmit del pressupost que és el primer amb pla d'inversions des de fa 5 anys

  • Marta Gómez / Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 23 Desembre 2016 12:03

Ple pressupostos i ordenances

El Ple Municipal extraordinari d'aquesta setmana passada ha aprovat el pressupost municipal per al 2017, que puja fins a 134 milions d'euros pel que fa a la xifra del propi consistori, un 7 per cent més que el 2016. Si se sumen les empreses públiques -PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i Parc TecnoCampus Mataró- la xifra s'enfila fins a 166 milions d'euros.

És el primer pressupost, després de cinc anys, que inclou un Pla d'Inversions, el que significa una major capacitat de demanar crèdit, fet que s'aconsegueix gràcies a l'estalvi i els ajuts compromesos amb altres administracions com la Diputació de Barcelona, la Llei de Barris o fons europeus.

El pressupost es va aprovar inicialment amb els vots a favor del govern i Ciutadans, l'abstenció d'ERC-MES, el Partit Popular i Plataforma per Catalunya i els vots en contra de Volem Mataró, ICV-EUiA i la CUP.

Des de les files de l'oposició ERC-MES lamentava no haver tingut més temps per "estudiar els projectes d'inversió proposats" i "estudiar amb detall l'assignació pressupostària per àrees". Ciutadans demanava reactivar la situació econòmica a la ciutat i als mateixos ciutadans, mentre que Volem Mataró recordava al govern que "els més vulnerables pateixen la crisi" i alertava que "són els més castigats i els que més penalitzem des de l'Ajuntament".

Ple pressupostos i ordenances

El Partit Popular va criticar que "la major part del pastís de les inversions" es destinin a PUMSA. Per part de la CUP es van considerar uns pressupostos sense "resposta a les emergències socials, al teixit productiu local ni a la revitalització de la cultura", mentre que ICV-EUiA posicionava el seu vot en contra amb la seva línia ideològica: "Apostem perquè pagui més qui més té i menys qui menys recursos tingui".

CiU també va voler posicionar-se com a formació i ho va fer en boca de Joaquim Fernández, qui va celebrar que el pressupost contempli la inversió "sense ofegar els mataronins".

Mònica Lora s'equivoca de vot

Durant el posicionament dels partits polítics la líder de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora, va al·legar el seu vot en contra al pressupost: "No donarem suport perquè provoquen asfíxia als ciutadans". En el moment de la votació però, Lora es va distreure i, en lloc de votar en contra com havia dit, es va abstenir. En adonar-se de la confusió, va demanar canviar el vot tot i que el secretari de l'Ajuntament no ho va permetre.

Ple pressupostos i ordenances

Ordenances fiscals

En la mateixa línia que els pressupostos, es van debatre les ordenances fiscals, taxes i preu públics. Aquesta votació, a diferència de la del pressupost, sí que era definitiva. L'acceptació de gran part de les al·legacions presentades pels grups municipals, entitats i ciutadania. En total es van arribar a presentar 89 al·legacions a les ordenances i 14 a les subvencions i bonificacions.

La principal novetat és que finalment el govern ha decidit apujar l'IBI en un 1 per cent, i no en un 1,75 per cent, com tenia previst en un principi. La resta de tributs es congelen. 

Finalment es van aprovar les ordenances fiscals amb els vots del govern, Ciutadans i el Partit Popular, les abstencions de  Volem Mataró, ICV-EUia i ERC-MES, i els vots en contra CUP i Plataforma per Catalunya. Així, les  modificacions entraran en vigor a partir de l'1 de gener de 2017.