Les inversions es multiplicaran per 15

El govern confia en què el paquet d'ordenances i pressupostos prosperi aquest dijous en Ple Municipal

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 19 Desembre 2016 16:31

Ajuntament Mataró

La salut financera de l'Ajuntament de Mataró ha millorat notablement. Això és el que es desprèn del projecte de pressupostos que el govern duu a aprovació inicial aquest dijous, juntament amb el vot definitiu a les ordenances fiscals. Els plans del govern és que la ciutat disposi de 9.400.000 euros per a inversions el 2017. Tan sols fa un any aquest paquet que atorga capacitat de maniobra a l'Ajuntament era de tan sols 600.000 euros. En un any, doncs, es multiplica per 15 el paquet d'inversions municipal. El govern té aquests quatre dies fins dijous per negociar prou suports entre els grups municipals però confia a haver estimat diferents al·legacions al projecte d'ordenances per rebre suports entre tots els grups de l'oposició a excepció de la CUP i PxC.

Els números del regidor Juan Carlos Jerez suposen fins i tot un canvi de paradigma per a les finances locals. "L'Ajuntament té estalvis i això li permet demanar nous crèdits, volem posar la ciutat a un cert nivell i per això s'originen aquests recursos", explica l'arquitecte d'un projecte de pressupost en què la capacitat d'inversió es multiplica.

Ple de desembre

El pressupost municipal pujarà un 7,07 per cent respecte de l'exercici anterior i el total del Grup Ajuntament s'enfilarà un 9,66 per cent. El deute públic segueix sent la principal despesa d'uns comptes en què, segons el regidor, augmenta assignació la majoria de partides. Dels 17,8 milions d'euros que l'Ajuntament destinarà a inversions, 7,4 es destinaran a la compra d'actius de PUMSA, segons la proposta governamental. La resta, però, seran recursos destinats a inversions amb partides importants dedicades a Espai Públic, equipaments esportius i cívics o habitatge social.

L'oportunitat de la Llei de Barris
El 2017 serà el darrer any en què es poden proposar inversions en el marc de la Llei de Barris de Rocafonda i l'Ajuntament, una vegada la Generalitat s'ha posat al dia de 5 milions d'euros en pagaments que tenia pendents, voldrà aprofitar l'ocasió per acollir-se als ajuts de la Llei. És per això que destinarà juntament amb la Generalitat 910.000 euros als projectes que es puguin destinar a aquest any i vol activar al màxim tant el catàleg d'accions pendents al barri –de la Plaça Joan XXIII a l'ampliació del Centre Cívic– com les subvencions a la rehabilitació d'edificis i comunitats, que sumaran una aportació conjunta de 455.000 euros. La condició de les operacions recollides a la Llei de Barris és que han d'estar acabades al tancar-se 2017.

Ordenances retocades

Com a preludi del pressupost, però, el govern necessita aprovar les ordenances fiscals i és per això que ha introduït modificacions al projecte inicial per buscar el beneplàcit dels grups més col·laboradors de l'oposició. L'augment de l'IBI en un 1,75 per cent proposada es limitarà només a la divisió diferencial d'aquest impost –grans edificis comercials i industrials– mentre que l'IBI residencial pujarà només un 1 per cent, com l'IPC. Això suposa un augment de 4,2 euros al contribuent mitjà que ara pagava 425 euros. L'Ajuntament busca que pugin els ingressos per poder destinar més diners a acció social i és per això que reclamarà l'IBI de l'autopista a l'Estat. Respecte de l'IAE que paguen les empreses que facturen més d'un milió, pujarà un 3,75 per cent amb el compromís que tot el que es recapti serà per a mesures de reactivació econòmica. Respecte a l'impost als vehicles, el govern vol emmarcar els canvis en la negociació del Pla de Mobilitat.