Nova ordenança per comprovar els habitatges buits

Pretén ser una mesura per impulsar el lloguer social i combatre les ocupacions il·legals

  • Marta Gómez // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 07 Desembre 2016 10:44

Ciutat 2014/2015, PISOS BUITS
Definir quan un habitatge es considera buit i regular el procediment per verificar-ne aquesta situació. Aquest és l'objectiu de l'Ordenança Municipal Reguladora aprovada definitivament pel Ple Municipal d'aquest mes de desembre. Es pretén que, així, es pugui afavorir l'augment de l'oferta de pisos destinats a la borsa de lloguer social i, a la vegada, combatre les ocupacions il·legals.

3.792 habitatges buits el 2015
Segons dades municipals penjades al portal web de l'Ajuntament, al juliol del 2015 s'havien comptabilitzat 3.792 habitatges buits a Mataró. El 25 per cent d'aquesta xifra eren propietat d'entitats jurídiques, és a dir, bancs i empreses. La resta constaven com a particulars.

Diverses al·legacions

Aquesta mateixa ordenança ja s'havia aprovat inicialment al Ple Municipal del mes de setembre en el què es va obrir un període d'al·legacions que dos partits polítics (Partit Popular i Ciutadans) i el mateix Servei de Policia Local van aprofitar.
El PP demanava prioritzar en l'anàlisi que es plantejava "també els edificis de comunitats de propietaris amb residents majoritàriament grans i/o en situació d'especial vulnerabilitat" a més a més de les que ja proposa el text inicial.

Per la seva banda Ciutadans proposava afegir 4 supòsits més a les causes justificades per tenir un habitatge buit com ara el fet que la propietat estigui posada en venda o lloguer en el mercat. Per últim, la Policia Local proposava eliminar un article que parlava sobre la comprovació de si l'habitatge està o no ocupat.
Les al·legacions fetes tant pel PP com per la policia es van acceptar en la votació definitiva. Les de Ciutadans només es va acceptar un dels quatre supòsits. Aquesta nova ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.