Un altre Onze de Setembre d'excepció

Mataró commemora la Diada Nacional amb els actes habituals com l'Ofrena al monòlit de Rafael de Casanova i els actes per la independència

  • Mireia Biel //Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 09 Setembre 2016 12:11

Ciutat 2014/2015, Diada Catalunya ofrena floral

Aquest diumenge és Onze de Setembre i, per tant, se celebra la Diada Nacional de Catalunya. Per cinquè cop en un lustre, la Diada arriba marcada pel clima polític català i espanyol, amb els imperatius de la situació en què es troben els governs actualment: pendent d'una qüestió de confiança del Parlament a Carles Puigdemont, en funcions des de fa quasi un any i pel camí d'unes possibles terceres eleccions generals Mariano Rajoy.

A Catalunya, el procés segueix sent el pal de paller sobre el qual s'articularà un any més els actes de la Diada Nacional. La convocatòria de cinc concentracions en cinc ciutats per part de l'ANC i Òmnium Cultural pren protagonisme a les celebracions locals si bé a Mataró es manté l'esquelet habitual d'actes, de l'acte acadèmic a l'ofrena al monòlit a

Rafael de Casanova.
L'excepcionalitat política marcarà, de ben segur, les intervencions de partits i sindicats just després de dipositar les seves ofrenes de flors. La primera de totes la farà l'Ajuntament en bloc i de l'acte també en prendrà part el Cor Madrigalista i l'Esbart Dansaire Mestres del Gai Saber.

Actes de partit

Els partits independentistes també convoquen pel cap de setmana els seus actes habituals. Així, el Partit Demòcrata Català de Mataró seguirà la tradició de l'antiga Convergència d'hissar una senyera de grans proporcions a Santa Anna, o la CUP amb el suport d'altres entitats com Jovent Mataroní, ha recuperat la tradició de pujar a Burriac per començar, des del cim més icònic de la comarca, els actes de la Diada. Un altre Onze de Setembre d'excepció.

Ciutat 2014/2015, Diada Catalunya ofrena floral
Marxa de torxes, el dia 10 a la nit
S'ha convertit en un dels clàssics de la Diada Nacional i una de les imatges més impactants. Els independentistes de la ciutat es congreguen al Centre el dia 10 a la nit per fer una Marxa de Torxes per la independència, que farà la seva setena edició.
A partir de dos quarts de nou es recorrerà l'itinerari que enllaça Plaça de Santa Anna, carrer Barcelona, Plaça Xica, Plaça Gran, Plaça de Santa Maria, carrer Nou
i Riera amb la convocatòria de 'Mataró per la independència', una taula d'entitats que va promoure la consulta sobiranista inicial i que es manté vigent cada any en vigílies de l'Onze de Setembre.